Les visites presencials a l’atenció primària passen del 75% al 50% en només cinc anys

L’esgotament professional va arribar a un pic del 58% dels treballadors en 2020, segons l’Observatori de Medicina de Família del Maresme


Les visites presencials a l’atenció primària han passat d’un 75% del total l’any 2017 a prop de la meitat del total el 2022, segons les dades de l’Observatori de Medicina de Família del Maresme. A més, els últims anys també ha augmentat l’esgotament professional en el sector, arribant a un pic del 58,3% dels i les professionals els sis mesos posteriors a l’inici de la pandèmia, quan el 2017 només es donava en el 6,4% del col·lectiu. El maig de 2022 el burnout es donava en el 19,5% dels professionals.

La mitjana de visites que fa cada professional de l’atenció primària al dia es manté per sobre de 31, de les quals aproximadament 15 són presencials. En canvi, l’any 2021 es va arribar a un 35% del total de visites en format telefònic i les e-Consultes es mantenen en un 10% des de llavors. Per altra banda, l’activitat administrativa no presencial es manté estable des de 2019 amb gairebé un 20% del total de visites. El percentatge de visites complexes —on el criteri subjectiu del professional que atén la persona és el determinant— ha estat al voltant del 35% l’últim any.

L’esgotament professional varia significativament segons el col·lectiu professional. Mentre que els metges encapçalaven fins a l’any 2021 els nivells més elevats de burnout en l’atenció primària, a partir del 2022 és el personal administratiu el que més el pateix, amb un 21,7%, seguit de medicina amb un 19,5% i d’infermeria amb un 16,09%. En aquest sentit, per al col·lectiu mèdic i d’infermeria la manca de temps i la  presència d’imprevistos són els factors de més importància per generar burnout, mentre que el personal administratiu prioritza les agressions a la feina,  seguit de la manca de temps com a factors determinants del burnout.

El metge de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Juancho Moreno, subratlla que “la resiliència del col·lectiu mèdic i el burnout mèdic són inversament proporcionals”, ja que “a més resiliència, menys burnout”.

A l’enquesta de l’Observatori de Medicina de Família del Maresme han participat un total de 1.072 professionals d’atenció primària en la recollida de dades. A més, s’han analitzat 1.551 jornades assistencials i s’ha detallat l’activitat de 46.000 visites mèdiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article