La Sindicatura de Barcelona impulsa una comissió de reparació a víctimes de violència sexual a l’escola

L’objectiu del grup d’expertes és millorar tant la prevenció com l’atenció a les persones afectades


La Sindicatura de Greuges de Barcelona impulsa la creació d’una Comissió de reparació per a víctimes de violència sexual a l’escola. Aquesta comissió, independent i interdisciplinària, neix arran del cas dels abusos a l’Escola Barcelona per part d’un educador al llarg de vint anys. Davant de la manca de reparació i d’acompanyament a les víctimes, l’objectiu de la comissió és millorar tant la prevenció com l’atenció a les víctimes supervivents d’aquest tipus de violència a l’entorn escolar. Formaran part de la comissió tres persones expertes en violències que participaran en l’acompanyament i escolta activa a les persones que vulguin participar en el procés, i un grup assessor. La comissió serà coordinada per la Sindicatura de Barcelona.

Les tres persones expertes de la comissió són Olga Casado, metgessa de família i membre del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), Mireia Forner, psicòloga clínica de l’Equip EMMA de l’Hospital Universitari Vall Hebron, i Carla Vall, advocada penalista i criminòloga. D’altra banda, el grup assessor estarà integrat per Vicky Bernadet, de la Fundació Vicky Bernadet, Margarida Troguet, presidenta de la Comissió Especial de l’Aula del Teatre de Lleida, i un representant de la Sindicatura de Greuges de Catalunya.

“Responsabilitat” de les institucions

Segons ha explicat el síndic de Barcelona, David Bondia, tot plegat neix arran d’una queixa que els va arribar pel cas d’abusos a l’Escola Barcelona i en principi és una comissió de reparació “per delictes prescrits” en aquest cas concret. Tanmateix, ha afegit, si se’ls presenten altres escoles, no els hi tancaran la porta. Per contra, veuran com redirigir les queixes. “Creiem que és prioritari posar en marxa mecanismes institucionals per reparar de forma íntegra el dany a les víctimes i garantir un procés de reparació idoni”, ha afirmat el síndic.

L’advocada Carla Vall ha assenyalat que els objectius de la comissió són obrir un mecanisme per escoltar les persones que han patit violència sexual, establir un diàleg amb les institucions implicades per afavorir que hi hagi actes de reparació i posar el focus en els mecanismes de prevenció que les institucions haurien d’establir.

Tant el síndic com l’advocada han coincidit en la necessitat que les administracions actuïn. De fet, Bondia ha apuntat que l’impuls de la comissió s’ha fet des de la sindicatura perquè l’Ajuntament de Barcelona no n’ha creat cap tot i les recomanacions fetes des de la sindicatura perquè es creés. “Assumim aquesta responsabilitat per no deixar desemparades les víctimes”, ha conclòs. Per això, ha afegit que qui hauria d’assumir la “responsabilitat” és “l’àmbit institucional”.

Per la seva banda, Vall ha lamentat que les taxes de violència sexual en la infància i l’adolescència se situïn al voltant del 20% i el 25%. “Les administracions també han d’actuar d’acord amb aquesta ràtio altíssima i deixar de mirar-ho com si fossin casos excepcionals”, ha afegit.

Funcionament de la comissió

Ja des de l’inici del mandat, Bondia va expressar que la sindicatura està compromesa amb la lluita contra les violències sexuals i va impulsar un grup de treball per acompanyar casos d’abús o assetjament sexual. Ara, però, es fa un pas més i es crea la Comissió de reparació.

Segons la sindicatura, existeixen diferents mecanismes de reparació que es valoraran conjuntament amb cada una de les persones que acudeixin a la comissió. Així mateix, si les persones que hi participin hi estan d’acord, es treballarà per organitzar un acte privat de justícia restaurativa, en què participaran les institucions implicades.

Prèviament, les persones supervivents faran entrevistes privades amb professionals expertes en violències, que oferiran un espai d’escolta activa al mateix temps que serviran per explorar quin tipus de reparació és adient per cada participant.

El resultat d’aquest exercici es compartirà amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona per tal d’explorar de quina forma poden donar resposta a les demandes de reparació del dany expressades per les persones supervivents i millorar la prevenció i actuació davant de casos semblants en el futur.

Les persones supervivents de violència sexual en un centre educatiu de la ciutat poden participar en el procés d’acompanyament i reparació, i contactar amb la comissió per correu ([email protected]) o per telèfon al 678469936.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article