Un jove de la Seu d’Urgell desenvolupa un assistent virtual en català ideat per a la gent gran

El projecte ‘Cati’ participarà en una de les fires més importants de treballs de recerca preuniversitària dels Estats Units


Markus Urban, un estudiant de batxillerat de la Seu d’Urgell, ha creat un assistent virtual que funciona en català i està pensat per a la gent gran. Tot plegat va sorgir quan la seva tieta li va demanar que li ensenyés a fer anar el mòbil i ell va pensar que ho tindria molt més fàcil si hi interactuava amb la veu. El projecte, anomenat ‘Cati’, li ha servit de base per al treball de recerca que està fent a l’institut i recentment ha guanyat el premi especial Fundació Catalunya La Pedrera en el certamen Exporecerca Jove. El guardó li ha obert la porta a participar, aquest mes de maig, a l’International Science and Engineering Fair, una de les fires més importants de treballs de recerca preuniversitària que se celebra als Estats Units.

Aplicant eines d’intel·ligència artificial i de reconeixement de veu, la ‘Cati’ permet reproduir música i emissores de ràdio, descriure receptes de cuina, informar sobre la previsió meteorològica o fer trucades i videotrucades, entre d’altres. El seu creador va començar a treballar en el projecte l’estiu passat i diu que la idea és que sigui “molt fàcil interactuar amb ella”.

Urban explica que més enllà del treball de recerca, té com a objectiu que aquest assistent pugui convertir-se en un aparell físic que es pugui tenir a casa. També ha indicat que volia que funcionés íntegrament en català perquè, fins al moment, no n’hi ha cap que s’estigui comercialitzant en aquesta llengua. El jove vol cursar l’any que ve estudis universitaris d’intel·ligència artificial a Barcelona.

La seva tieta, Maria Casanovas, ha vist i provat l’evolució de la ‘Cati’ en aquest temps i creu que l’assistent li pot servir d’ajuda. “No entenc el mòbil i ara vull provar a veure si me’n surto”, explica. També destaca la diferència que representa respecte a altres aparells d’aquest tipus que ja hi ha al mercat. “Tinc una parenta que en té, però com aquesta no, perquè per començar parla en català i ens entenem més bé”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article