Les Jornades Gatzara arriben a la tercera edició per promoure la interculturalitat arabocatalana

La iniciativa organitzada per la Fundació Bayt al-Thaqafa se celebra a diversos espais de Barcelona del 24 al 28 d’abril


Les Jornades Gatzara arriben a la seva tercera edició a Barcelona amb l’objectiu de promoure la interculturalitat arabocatalana. La iniciativa tindrà lloc a diversos espais de la ciutat del 24 al 28 d’abril i s’inaugurarà amb una xerrada a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) on persones expertes en el món àrab analitzaran el llegat d’aquestes cultures en el món de la ciència i la pèrdua de reconeixement que han tingut fins avui en dia. Les jornades estan organitzades Fundació Bayt al-Thaqafa i busca sensibilitzar la ciutadania sobre tot allò que comparteixen les cultures àrabs i la catalana, a través de diverses propostes culturals, experiencials i comunitàries. 

La responsable de l’àrea d’interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa, Joana Castro Flores, explica que les diverses activitats de les III Jornades Gatzara volen “generar espais de trobada per posar en valor i reconèixer-nos en allò que ens uneix i també enriquir-nos de les diferències, tot promovent la cohesió social i trencant estereotips”. Per aquest motiu, enguany a les jornades es podran gaudir de fins a cinc activitats amb eixos temàtics com la producció científica i la instrumentalització del coneixement; l’espiritualitat més enllà de les tradicions religioses i el valor del diàleg; la necessitat d’aplicar una bona gestió de la diversitat en clau educativa; el reconeixement de referents literàries andalusines oblidades així com d’històries actuals de dones migrades; o el coneixement i transmissió del saber de les dones entorn la salut.

Un programa divers

L’acte inaugural, que tindrà lloc aquest dilluns a l’IEMed, serà un espai de reflexió sobre el llegat àrab en la ciència i la pèrdua de reconeixement que ha tingut fins avui dia. A la xerrada es presentarà el treball Les tradicions científiques en context islamicat: assimilació, desenvolupament i difusió, escrit pel professor associat a l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona (UB), Theo Lonaiz. La presentació anirà seguida d’una taula rodona amb la llicenciada en filologia àrab i creadora del projecte Con(fines) Culturales, Fàtima El Bejjaji, i el coordinador del màster en Diversitat Religiosa de la Universitat de Girona (UdG), Mostafà Shaimi. 

Dimarts la programació continuarà amb una sessió a l’Església de Sant Pau del Camp on l’islamòleg especialitzat en sufisme Halil Bárcena i l’especialista en mindfullness Mireia Poch reflexionaran al voltant del silenci com a pràctica espiritual essencial en el cristianisme i l’islam. L’acte acabarà amb una meditació compartida a càrrec del grup de cant sama’a, Al-Wasl. 

L’endemà, el 26 d’abril, l’ESCI-UPF School of International Studies acollirà una dinàmica participativa i un debat sobre com transformar l’entorn educatiu i en la gestió de la diversitat, que comptarà amb la participació de l’Associació d’Estudiants Musulmans (AEM) i de l’Associació d’Estudiants Universitaris Musulmans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UMUAB). El 27 d’abril, en canvi, el poeta i director de teatre Mohamad Bitari i la poetessa i tècnica del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de Barcelona, Fàtima Saheb, conduiran una ponència sobre les dones poetesses de l’Al-Àndalus, a la Nau Bòstik. 

Finalment, el divendres 28 d'abril se celebrarà la cloenda de les III Jornades Gatzara a l'Espai Cultural Francesca Bonnemaisone, on es compartiran sabers i receptes remeieres elaborades per un grup de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa. En aquesta activitat es remarcarà el coneixement i el rol de les dones en els espais de cures i salut al llarg de la història i en l'actualitat, en un taller dinamitzat per Zero Waste Barcelona i Fàtima El Bejjaji. També hi participarà una representant de l'Àrea de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa i Núria Teixidó, metgessa voluntària de l'entitat.

Cocreació ciutadana

Més enllà de la setmana oficial de les jornades, enguany es podrà gaudir també del programa Gatzara OFF, un seguit d’activitats per estendre l’acció de sensibilització durant la resta de l’any a través d’iniciatives cocreades amb desenes d’equipaments públics i projectes de la ciutat. Tallers de cal·ligrafia àrab Nasji, infantils, o una ruta sobre llegat àrab a Barcelona són alguns dels esdeveniments programats a la ciutat de Barcelona. Espais com el Centre Cívic Vil·la Florida, el Centre Cívic Casa Orlandai, o el Centre Cívic Can Castelló ja s’han sumat a la iniciativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article