Doctorands i professors associats fan vaga per denunciar la precarització del sector

Representants del col·lectiu protesten aquest dimecres per exigir una reunió urgent amb el conseller Joaquim Nadal per abordar la situació


Doctorands i professors associats de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fan una vaga parcial aquest dimecres per protestar contra la precarització del sector. L’aturada, convocada per la CGT i la COS, compta amb el suport de Transformem la UB, l’Assemblea d’Associats de la UAB, l’Assemblea de Professorat Reclamant de la UAB, la Plataforma d’Associats de la UB, Doctorands en Lluita i l’Assemblea d’Associades de la UPC. Els representants del col·lectiu han fet l’anunci després de reunir-se aquest dimarts amb els grups parlamentaris. Segons han detallat, es concentraran aquest dimecres a les 17 h davant el Departament de Recerca i Universitats per exigir una reunió urgent al conseller Joaquim Nadal.

Entre les principals reivindicacions dels col·lectius hi ha, per una banda, la regularització dels professors associats. Malgrat que la conselleria d’Universitats va anunciar fa unes setmanes un pla de xoc per crear 820 places de professor a temps complet en els pròxims tres anys, el sector considera que la mesura “és insuficient”.

Concretament, el col·lectiu reclama poder negociar un procés d’estabilització basat en les trajectòries acumulades. “Hi ha docents que portem catorze, quinze o vint anys contractats anualment per desenvolupar una docència que millorem amb recursos propis, a les nits, o pagant-nos processos de recerca i acreditació”, ha denunciat Patricia Martínez, de Transformem UB.

D’altra banda, també reclamen la millora de les condicions de predoctorands i doctorands. Concretament, els representants d’aquest col·lectiu a la UB han exigit l’ampliació “immediata” dels contractes de doctorand fins als quatre anys, igual que s’ha aconseguit a altres d’universitats com la UPC o la UAB.

“Som una peça essencial, realitzem docència, investigació i divulgació sota salaris mínims i amb jornades que excedeixen les hores per les quals se’ns contracten”, ha lamentat Pedro Ramírez, de Doctorands en Lluita. Segons Ramírez, gran part dels doctorands de la UB es veuen “obligats” a acabar les seves tesis en condicions “inadmissibles” com, per exemple, havent de fer ús de la prestació per desocupació.

Amb tot, les diferents plataformes han exigit al Govern “compromís” amb la universitat pública i han fet una crida als grups parlamentaris perquè “pressionin” el departament d’Universitats per tal que es reverteixi la situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article