Passar temps a l’aire lliure i escurçar l’ús de les pantalles redueix el risc de desenvolupar miopia

El Col·legi d’Òptics alerta que dos milions de catalans són miops i impulsa una campanya per promoure l’esport a l’exterior


Passar temps a l’aire lliure i escurçar l’ús de les pantalles redueix el risc de desenvolupar miopia, ha explicat el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), que ha alertat que gairebé dos milions de catalans són miops. Això es deu al canvi d’hàbits, que fa que durant les últimes dècades no es destini ni una hora al dia a estar l’exterior. “La miopia té un factor genètic, però la cosa va més enllà: si la genètica predisposa, l’ambient disposa”, ha afirmat el president del COOOC, Joaquim Grau. L’OMS ha titllat de “pandèmia global” aquesta disfunció visual i ha alertat que el 2050 la meitat de la població serà miop. El col·legi ha iniciat una campanya per fomentar l’esport a l’aire lliure.

La miopia afecta el 5% dels infants en edat preescolar, el 9% dels infants en edat escolar i el 30% dels adolescents. A més, el 70% dels joves dedica menys d’una hora al dia a fer activitats a l’aire lliure, segons recull l’estudi ‘Prevalença de la miopia dels joves a Espanya’.

L’increment de l’ús de les pantalles també ha estat un factor clau: vuit de cada 10 joves utilitzen el seu mòbil més de dues hores diàries. I a aquesta xifra se li ha de sumar l’ús d’altres pantalles com ara la televisió, els ordinadors o les tauletes. La recomanació dels experts és limitar aquest ús a dues hores al dia, ja que, a la llarga, “pot provocar greus problemes visuals i oculars, com despreniments de retina o maculopaties miòpiques”, ha alertat Grau.

Una anàlisi feta per la Universitat de Cambridge en què es van recollir dades de 10.400 infants i adolescents va extreure la conclusió que per cada hora a la setmana que l’infant passa a l’exterior es redueix un 2% el risc de miopia.

Aquest fet es deu a dues raons, per una banda, perquè a l’exterior predomina la visió llunyana. Per l’altra, s’ha demostrat que la llum solar té un efecte inhibidor de la miopia: la llum estimula l’alliberament de dopamina a la retina, la qual bloqueja l’allargament de l’ull que es produeix durant el desenvolupament de la miopia.

“Els infants han de passar un mínim de tres hores diàries a l’aire lliure amb nivells de llum d’uns 10.000 lux”, ha dit Grau, que ha explicat que aquesta és la il·luminació d’un dia ennuvolat, mentre que en una oficina o una aula ben il·luminada no se superen els 500 luxs.

El COOOC ha posat en marxa la campanya ‘Més esport, menys miopia’, una iniciativa que compta amb el suport del Consell Català de l’Esport de la Generalitat per conscienciar de la importància de passar temps a l’aire lliure.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article