Entitats que tracten l’Alzheimer demanen als candidats per Barcelona més recursos i polítiques públiques concretes

En una carta els reclamen una reunió i un debat obert sobre els reptes socials i sanitaris del proper mandat


Entitats que tracten l’Alzheimer han fet arribar una carta als candidats a les eleccions municipals a Barcelona per demanar-los més recursos, sensibilització, inversions i polítiques públiques per millorar l’atenció de les persones que pateixen aquesta malaltia. En l’escrit, les organitzacions han reclamat mantenir una trobada amb ells i han considerat que el moment actual és idoni per generar un debat públic sobre les necessitats de la ciutadania i els reptes socials i sanitaris que caldrà afrontar el proper mandat. El text està firmat per Alzheimer Center Barcelona, Associació de Familiars de persones amb Alzheimer i altres demències de Barcelona (AfAB), Alzheimer Catalunya Fundació, Fundació Pasqual Maragall i Fundació Uszheimer.

En concret, les entitats demanen als polítics impulsar recursos específics per oferir atenció integral, assessorament, orientació i suport de les persones amb Alzheimer, les seves famílies i les persones cuidadores. Així mateix, han plantejat que els candidats donin suport a les iniciatives socials emanades del teixit associatiu, dirigides a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia.

A banda, reclamen que es promogui la recerca en l’àmbit d’aquesta patologia i altres demències, amb l’objectiu de millorar el diagnòstic precoç, el tractament i la prevenció. També consideren necessari intensificar els esforços per a millorar la sensibilització envers l’Alzheimer i alertar la societat sobre la malaltia i les seves conseqüències. Així, aposten per promoure “una ciutat inclusiva i respectuosa amb les persones afectades i a les seves famílies, donant-los amb accions de formació, informació i suport per tal de crear una societat de coneixement”.

Un altre dels aspectes que volen que es tingui en compte està relacionat amb l’urbanisme. Volen que es faciliti l’accessibilitat, l’autonomia i el benestar de les persones amb demència i les tasques d’acompanyament i cura de les persones cuidadores tot creant una societat de mobilitat sostenible. Així, suggereixen que les entitats formin part dels comitès d’experts que defineixin les polítiques, actuacions i serveis públics en l’àmbit de l’Alzheimer i la demència, així com fomentar espais d’intercanvi, coordinació i col·laboració entre elles.

A banda, proposen que Barcelona disposi d’un programa de finançament explícit sobre aquelles accions prioritàries que s’han de portar a terme a mitjà termini, a fi que els seus habitants siguin conscients que la ciutat “està en marxa per l’Alzheimer”.

En el text, les entitats recorden que l’Alzheimer és la principal causa de demència i que les persones afectades requereixen l’assistència constant de cuidadors. Indiquen que habitualment aquest rol el desenvolupa l’entorn familiar i que en un 67% dels casos és exercit per dones. A més, apunten que s’estima que la demència afecta una de cada deu persones de més de 65 anys i a un terç de les majors de 85.

Per altra banda, manifesten que el cost per pacient se situa en els 24.000 euros anuals que són assumits en un 87% per les famílies. Alhora, preveuen que amb l’esperança de vida en augment, el 2050 la xifra de casos a Catalunya podria doblar-se si no es troba una cura que permeti retardar el progrés de la malaltia, un escenari insostenible tant pel sistema públic com per la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article