Quatre de cada deu infants van quedar-se sense activitats d’estiu el 2022 per desigualtats socioeconòmiques

Un informe d’Aliança Educació 360 alerta que l’estiu cronifica una bretxa creixent any rere any


Quatre de cada 10 infants van quedar-se sense activitats d’estiu l’any 2022 per desigualtats socioeconòmiques, segons una enquesta elaborada per Aliança Educació 360. L’informe conclou que hi ha una “gran” desigualtat d’accés a les activitats d’estiu dels infants i adolescents d’entre 6 i 16 anys a Catalunya: mentre que un 72% dels nens de famílies d’alt nivell adquisitiu participen en activitats d’estiu, només un 41% de nens de famílies amb pocs ingressos ho fan. Així, l’estiu cronifica una bretxa creixent any rere any entre grups socials. El principal obstacle a la participació d’activitats d’estiu és el preu de les activitats. L’entitat diu que casals, colònies i campaments són activitats necessàries per al desenvolupament.

Tot i que l’oferta d’activitats d’estiu i els ajuts han augmentat els darrers 10 anys, la participació en activitats d’estiu és del 60%, una xifra que encara està lluny del 83% d’alumnes que participen en activitats extraescolars durant el curs.

Segons la mateixa enquesta, el 88% de les famílies creu que s’hauria d’ampliar l’oferta d’activitats gratuïtes durant l’estiu i el 81% considera que s’haurien d’augmentar els ajuts econòmics a les famílies amb dificultats.

Aliança Educació 360 ha demanat al Govern que articuli mesures municipals especialment adreçades al 30% de les famílies en situació de pobresa, un grup sobre el qual s’acumulen “diversos factors de desigualtat educativa durant tot l’any”.

D’entre les propostes, l’entitat ha demanat beques i ajuts per garantir que infants i joves en situació de pobresa participin, com a mínim, dues setmanes en casals d’estiu; un sistema d’ajuts directes a famílies amb beques menjador; que els serveis de menjador i acollida sigui de baix cost o gratuïts, i reservar el 30% de les places dels casals d’estiu per a perfils vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article