El Clínic prova amb èxit l’ús de l’estimulació cerebral profunda per tractar la cefalea en agrupaments

L’hospital català ha innovat la tècnica amb la implantació d’uns elèctrodes per monitorar l’activitat cerebral del pacient


L’Hospital Clínic de Barcelona ha provat amb èxit l’ús de l’estimulació cerebral profunda com a tractament compassiu per a un pacient amb cefalea en agrupaments. A més, el centre ha incorporat, per primera vegada, l’implant d’uns elèctrodes que estimulen, modulen i monitoren simultàniament l’activitat cerebral per intentar detectar noves crisis abans què el pacient les noti. Després de tres mesos des de l’operació, la qualitat de vida del pacient ha millorat i, des de llavors, ha passat de tenir cinc episodis de cefalàlgia al dia a no presentar-ne cap o algun d’esporàdic i poc intens que no requereix medicació.

La cefalea en agrupaments és coneguda com la “la cefalea del suïcidi”, ja que aquests episodis bruscos i molt intensos de dolor impacten en la qualitat de vida dels pacients, convertint-se en un factor de risc de suïcidi. Es tracta d’una malaltia infreqüent i amb pocs casos que no responguin als tractaments habituals. El pacient tractat al Clínic és el primer a tot l’Estat espanyol i hi ha menys de deu pacients tractats a tot el món amb la tècnica de l’estimulació cerebral profunda. Es tracta d’un home de 58 anys que tenia entre tres i cinc episodis de cefalàlgia intensa al dia, dels quals pràcticament la meitat eren de nit, i amb una duració de 30 a 60 minuts sense resposta a cap tractament els últims deu anys.

Després de l’estimulació cerebral, el pacient no ha tornat a presentar cap episodi i no ha necessitat medicació de rescat. Ha tornat a agafar el son, recuperant les ganes de fer activitats personals i socials que havia abandonat com anar en moto. Per altra banda, els elèctrodes implantats han començat a registrar la seva activitat cerebral i s’espera poder obtenir dades rellevants que permetin preveure possibles episodis pròximament. D’aquesta manera es pretén que l’estimulació cerebral pugui ser discontínua i que es dugui a terme només quan es detecti la possible crisi. Així mateix, es podran reduir els possibles efectes secundaris sobre el cervell i les seves connexions, i allargar la vida de la pila del generador implantat.

La intervenció amb neuroestimulació s’ha fet sota la direcció dels neuròlegs Víctor Obach i Santiago Fernández, així com els neurocirurgians Pedro Roldán i Jordi Rumià; tots ells membres del grup multidisciplinari de Cefalea i Àlgia Facial, dirigit per Neus Fabregat, de l’Institut Clínic de Neurociències de l’hospital Clínic Barcelona. Concretament, es van implantar els elèctrodes en l’àrea tegmental ventral, a prop de l’hipotàlem, en una intervenció d’una durada de tres hores i quatre hores d’estada a l’UCI, sense complicacions immediates. Tres dies més tard, el pacient va ser donat d’alta i es va començar l’estimulació crònica al dia 21, després de la implantació dels elèctrodes i de la comprovació de la seva correcta ubicació i funcionalitat. Després de les primeres setmanes d’estimulació s’han descartat efectes secundaris desagradables atribuïbles a l’estimulació.

La cefalea en agrupaments

La cefalea en agrupaments és un dels tipus de cefalàlgies més doloroses que existeixen, juntament amb la neuràlgia del trigemin. És infreqüent, però ocupa el segon lloc dintre de les cefalees primàries després de la migranya. La presenten 47.000 persones a tot l’Estat, aproximadament, i és més freqüent en homes que en dones. El 20% de les cefalees en agrupaments actuals es consideren cròniques i el 10% d’aquestes no responen als tractaments convencionals. Al Clínic es fa el seguiment de 70 pacients recollits en els últims deu anys.

Per altra banda, l’estimulació cerebral profunda és una tècnica indicada per a trastorns del moviment refractaris al tractament convencional com la malaltia de Parkinson, la Distonia o el Tremolor essencial. Amb la recent incorporació de l’estimulació cerebral profunda en les cefalàlgies es pretén continuar ampliant les possibles indicacions d’aquesta tècnica. A més, s’intenta millorar la tècnica amb la reducció dels possibles efectes secundaris per la toxicitat elèctrica limitant l’estimulació només a moments puntuals a través de la recollida de dades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article