Llevadores catalanes denuncien la manca de professionals i que no hi ha relleus pel 47% de les jubilacions previstes

Reclamen un col·legi professional propi i que la seva especialitat torni a considerar-se una carrera independent


L’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (Alpacc) ha alertat sobre la manca de professionals a Catalunya i ha advertit que no hi ha relleu per cobrir el 47% de les jubilacions previstes en el sistema de salut català pels propers tres anys. Aquest divendres, 5 de maig, és celebra el Dia Internacional de la Llevadora.

La presidenta d’Alpacc, Inma Marcos, ha assegurat que aquesta situació “posa en risc la salut de mares i nadons”, ja que sovint el seguiment de l’embaràs i els parts de baix risc es deriven a infermeres generalistes o d’altres sanitaris de l’àmbit de la ginecologia. Alpacc també reclama la recuperació d’un col·legi professional propi i exigeix que aquesta especialitat torni a ser considerada una carrera independent.

Segons l’associació, diversos estudis mostren que els resultats perinatals són més satisfactoris quan el seguiment de l’embaràs i el part estan acompanyats de llevadores. 

Segons Alpacc, la manca de professionals s’explica pel fet que entre el 1986 i el 1996 no hi va haver noves promocions de llevadores degut a l’aturada de l’oferta formativa. En els pròxims anys es jubilaran les formades abans del 1986 i la previsió tant de formació com de places actual no serà suficient per cobrir aquest relleu. Davant d’aquesta realitat, Alpacc ha demanat augmentar les places de llevadores a Catalunya per abordar urgentment aquest dèficit.

“La manca de llevadores és violència obstètrica i qui pagarà les conseqüències són les dones i les seves criatures”, ha remarcat. També falten llevadores per atendre els parts planificats a casa, on la demanda actual tampoc està coberta. La comunitat catalana és la que registra més parts domiciliaris, el 50% del total dels que tenen lloc a Espanya.

Col·legi i carrera propies

Alpacc també ha reclamat que es recuperi el col·legi professional propi per a les llevadores i que la seva especialitat torni a ser considerada una carrera independent. Marcos ha recordat que la carrera de llevadora va deixar de ser una especialització pròpia per passar a ser part dels estudis d’Infermeria en plena dictadura, l’any 1953.

“El Franquisme va convertir les llevadores, que fins llavors eren professionals altament qualificades, autònomes i amb competències pròpies diferenciades, en infermeres que havien d’obeir ordres. Han passat 70 anys i volem tornar a tenir una carrera i un col·legi independent”, ha afirmat.

Alhora, ha lamentat que l’accés a la formació de llevadores a Espanya “és molt dificultós”. Les candidates han de fer la carrera d’Infermeria i després realitzar l’EIR, un examen tipus oposició al qual es presenten unes 14.000 infermeres per a unes 400 places. “Si obtenen bona puntuació i aconsegueixen entrar, estudiaran i treballaran amb un sou baix durant 24 mesos fins a obtenir la titulació”, ha apuntat Marcos.

Alpacc celebrarà aquest diumenge una jornada oberta al públic al Parc del Clot de Barcelona per celebrar el seu dia internaiconal. Hi participaran famílies i llevadores i hi haurà tallers, espectacles i jocs infantils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article