Criar soles: quatre de cada deu famílies monomarentals viuen en situació de pobresa a Catalunya

A Catalunya, hi ha més de 100.886 llars amb nens, nenes i adolescents que estan encapçalades per una dona sola


Les dificultats de les mares que estan criant soles són múltiples. De fet, segons les dades de l’última Enquesta de Condicions de vida (ECV) recollides per l’Idescat i publicades recentment, les llars monomarentals són les més exposades a la pobresa i exclusió social. A Catalunya, mentre que les llars amb infants a càrrec tenen una taxa de pobresa del 23,8%, aquesta xifra arriba fins al 38,9% en les llars encapçalades per una mare sola. D’aquestes, més de la meitat (el 22,8%) es troben en situació de pobresa severa.

Per això, aquest diumenge, Dia de la Mare, Save the Children alerta que segons el seu darrer informe El cost de la criança, criar un fill el 2022 generava una despesa de 819 euros al mes a Catalunya. “Una despesa impossible d’assumir per a moltes famílies monoparentals, la gran majoria encapçalades per mares soles, que han de fer mans i mànigues per poder tirar endavant”, analitza l’organització.

Les dones tenen majors nivells de precarietat i pobresa laboral, així com més dificultats per conciliar criança i feina. A més, tenir una única font d’ingressos incrementa enormement el cost de la criança en proporció a la renda de la llar. Així, la pèrdua de poder adquisitiu causada per la inflació dificulta especialment a aquestes famílies l’accés a béns i serveis bàsics com l’alimentació, el subministrament energètic, etc. “que garanteixin unes condicions de vida adequades per la infància”. A Catalunya, hi ha més de 100.886 llars amb nens, nenes i adolescents que estan encapçalades per una dona sola.

La situació de les famílies monomarentals “és especialment preocupant”, essent un dels col·lectius que pateix de forma agreujada els efectes de l’exclusió residencial en totes les seves vessants. A l’informe Aquí no s’hi pot viure, de Save the Children i publicat fa poques setmanes, s’analitzava les dificultats de les famílies per pagar l’habitatge a Catalunya.

I un dels col·lectius més afectats per l’exclusió residencial són les famílies monomarentals. “És indiciari d’aquest alt nivell d’exclusió que aquestes llars siguin el tipus d’unitat de convivència amb més presència al parc d’habitatge social a Barcelona (21,43%)”. A nivell català, tres de cada deu (28,2%) sol·licitants de reallotjament social —per haver patit un desnonament, per exemple— són famílies encapçalades per una mare sola.

D’altra banda, l’entitat denunciava també fa poc en el seu informe sobre pobresa energètica que la falta de cobertura del bo social seguia sent alarmant. En la seva anàlisi s’evidenciava que, a diferència de les llars constituïdes només per persones adultes, les famílies amb fills i filles a càrrec afronten més situacions d’endeutament ja que prioritzen el seu benestar. Les famílies monomarentals (i nombroses) es troben en un greu risc de veure’s en una situació de pobresa energètica. Quan hi ha nens, nenes i adolescents, el risc d’impagament —amb el conseqüent deute— i el risc d’interrupció de subministres són elevats.

La Llei de Famílies, una oportunitat

La Llei de Famílies, que es preveu que s’aprovi abans de l’estiu, introdueix nous permisos per cures en un clar avenç en matèria de conciliació: un permís de cinc dies a l’any retribuïts per atendre un familiar fins a segon grau; un permís parental de vuit setmanes, que podran gaudir-se de manera continuada o discontinua, a temps parcial o complet, des del naixement fins que el fill o filla tingui vuit anys; i un permís per absència per força major familiar de quatre dies retribuïts l’any.

“Aquests permisos han de tenir en compte les circumstàncies especials de les famílies formades per una mare sola i ajustar-se en virtut de les seves necessitats: si com a Estat es considera que un infant té dret a ser cuidat vuit dies en total a l’any pels seus pares (quatre i quatre), no podem justificar que els fills de mares soles tinguin dret a només quatre”, alerten des de l’organització.

!Estem també davant una oportunitat per acabar amb la desigualtat existent en els permisos de maternitat i paternitat: és essencial que les mares soles puguin gaudir d’ambdós permisos, podent gaudir d’un total de 26 setmanes, ja que l’infant recent nascut té dret a ser cuidat durant els seus primers mesos de vida per la seva persona de referència”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article