36 places per a residents de Medicina de Família a Catalunya queden vacants

El Ministeri de Sanitat s’ha vist obligat a obrir una convocatòria extraordinària per cobrir les places


36 places de l’adjudicació de Metges Interns Residents (MIR) per a l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària han quedat vacants a Catalunya. Així ho ha confirmat la Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional del Departament de Salut, després del procés d’adjudicació, que es va celebrar aquest diumenge. 

Davant d’aquesta situació, el Ministeri de Sanitat ha obert una convocatòria extraordinària que es tancarà dijous d’aquesta setmana per a aspirants que van quedar sense plaça.

Tot i que Salut va anunciar que mantindria els incentius econòmics per als residents que triessin l’especialitat, aquesta mesura que va impulsar l’any passat no ha estat suficient per evitar que Medicina Familiar quedés de nou amb places vacants.

Un fet que designen de “nova garrotada” des del sindicat Metges de Catalunya. “Enguany aquesta especialitat ha estat l’única que no ha aconseguit cobrir la totalitat de les places”, han lamentat en un comunicat. 

Concretament, de les 2.455 que s’han ofert al conjunt de l’Estat, 202 —el 8,23% del total— han quedat vacants. D’aquestes, 36 es troben a Catalunya i representen el 9,65% de les 373 ofertes a la comunitat, de manera que una de cada deu no s’han cobert.

Tot i que la quantitat de places MIR de Medicina Familiar i Comunitària que han quedat lliures al territori és la meitat que la de l’any passat, Metges de Catalunya subratlla que el fet que l’especialitat no resulti prou atractiva per als futurs nous residents demostra la situació de “deteriorament i desprestigi” en què es troba aquesta. 

“I és que l’excés de visites, l’empitjorament constant de les condicions laborals i la manca de recursos, entre d’altres factors, han convertit la medicina familiar i comunitària en una especialitat cada vegada menys atractiva per a les noves generacions de facultatius i facultatives”, asseguren.

Per això, creuen que ni la millora retributiva que el Departament de Salut va activar l’any passat i que ha mantingut enguany per intentar incentivar-ne l’elecció ha aconseguit evitar que torni a ser l’especialitat menys sol·licitada.

En aquest sentit, el sindicat recorda a la conselleria la necessitat d’activar mecanismes que permetin acabar amb la “precarietat” en què es troba la medicina de família perquè els joves recuperin l’interès en exercir-la. “Si el dèficit de residents a l’atenció primària persisteix, els usuaris dels centres on quedin places buides patiran les conseqüències d’aquest deteriorament i de la inacció de Salut”, alerta l’organització, que alhora remarca que “només es podrà revertir la situació si es milloren les condicions laborals d’aquests professionals”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article