La FEDAIA exigeix als futurs alcaldes i alcaldesses més recursos i polítiques públiques per atendre els infants i joves

Proposa deu mesures per evitar que es cronifiqui la situació de vulnerabilitat que viu un terç d’aquesta població


La Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) ha demanat als futurs alcaldes i alcaldesses que es comprometin a fer front a la situació d’emergència social que viu una tercera part de la població infantil i adolescent de Catalunya. 

En un comunicat, ha recordat que més d’un milió i mig de famílies viuen en risc d’exclusió social i ha proposat deu mesures per evitar que aquesta problemàtica es cronifiqui. Entre d’altres ha reclamat més recursos i polítiques públiques per garantir la igualtat d’oportunitats del col·lectiu; accelerar el decret d’educació inclusiva; més suport a les entitats socials o crear oportunitats per a l’emancipació i autonomia de les persones extutelades.

Segons la FEDAIA calen més polítiques públiques que garanteixin l’accés dels infants i joves a drets bàsics com l’educació o l’habitatge, però també d’altres com el lleure. També ha reclamat mesures preventives d’acompanyament socioeducatiu, empoderament i mentoria a les famílies amb infància a càrrec; així com programes d’accés a les eines digitals per garantir el dret digital d’aquest segment de la població.

En aquesta línia ha exigit accelerar el decret d’educació inclusiva des dels municipis “perquè cap persona en quedi exclosa en la seva formació i educació”, així com garantir l’atenció educativa o socioeducativa en la franja 0-3 anys en aquelles famílies en situació de més vulnerabilitat.

Un altre dels punts destacats fa referència al suport a les entitats socials en els programes de salut mental més enllà de les teràpies clíniques i a posar en marxa mecanismes de participació real de la infància i l’adolescència perquè tinguin veu i participin en la coproducció de les polítiques públiques que els afecten.

Crear oportunitats per a l’emancipació i autonomia de les persones extutelades en matèria d’accés a la inserció laboral i a l’habitatge; impulsar polítiques per implementar la llei de protecció davant qualsevol tipus de violència (LOPIVI), especialment a grups amb més risc de victimització; generar municipis inclusius que enforteixin les xarxes relacionals i socials per fomentar la cohesió social per evitar situacions d’aïllament; i millorar l’eficàcia de les polítiques públiques amb una major transversalitat són les altres demandes que completen el decàleg que ha presentat la FEDAIA. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article