El Clínic posa en marxa un nou dispositiu assistencial per al tractament del dolor crònic

El centre aposta per una nova manera d’interacció amb els pacients, basada en la conversa i la major proximitat


L’hospital Clínic Barcelona ha inaugurat un nou dispositiu assistencial dedicat a la Unitat de Dolor del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor (Àrea Quirúrgica). El nou espai s’ha dissenyat tenint en compte l’opinió i les necessitats de pacients i professionals amb l’objectiu de passar de “la consulta mèdica a la conversa amb el pacient” i fer-lo partícip del seu procés en el tractament del dolor. Amb aquesta aposta, s’inicia una nova manera d’interactuar amb els pacients basat en la conversa i una major proximitat.

Diversos estudis demostren que entre el 20 i 30% de la població pateix dolor crònic. El dolor és un mecanisme d’alerta per a la supervivència dels éssers humans que, en circumstàncies normals, avisa el cos que està patint algun tipus de mal. No obstant això, hi ha situacions on el dolor no acaba quan es resol la causa que el va originar, persistint en el temps i poden afectar diferents esferes de la nostra vida, tant emocional, familiar com laboral. 

Aquesta nova Unitat de Dolor, expliquen els experts, comporta un “canvi de paradigma” en la relació entre el pacient i el professional ja que el disseny de l’espai facilita i promou una comunicació més bidireccional per afavorir una relació “més sòlida i de confiança” entre els dos actors, afegint la figura del cuidador com un altre actor de l’equip terapèutic.  Així, aquesta nova manera de relació suposa passar de la consulta a la conversa.

El nou dispositiu, construït amb materials sostenibles, s’ha pogut portar a terme gràcies a la cocreació de l’espai i tenint en compte les necessitats de pacients i professionals. “En definitiva, el nou espai de la Unitat de Dolor és més càlid, ja que els tractaments es realitzen en un lloc més amable i confortable”, asseguren.

La importància de les sessions grupals

La Unitat del Dolor de l’hospital Clínic Barcelona està formada per 22 professionals, entre els quals destaquen anestesiòlegs especialitzats en el tractament del dolor complex. L’equip atén els pacients amb dolor crònic per càncer, dolor neuropàtic, després de cirurgies d’esquena, que són derivats pels especialistes de la primària des dels CAPS o des del mateix hospital.

Excepcionalment s’accepten pacients d’altres àrees de salut, en funció de la malaltia del pacient (pacients trasplantats a l’hospital, malalties poc comunes, per exemple). Juntament amb l’equip d’infermeria especialitzat, es porta a terme el control postoperatori a les sales d’hospitalització dels pacients als quals s’han fet procediments quirúrgics especialment dolorosos. En aquest nou espai també hi participen professionals de medicina de família, rehabilitació, oncologia, neurocirurgia i infermeria de pràctica avançada. 

Segons Christian Dürsteler, cap de la Secció de Dolor del Servei d’Anestesiologia del Clínic “el dolor crònic, en part, és una emoció. Amb aquest nou espai volem ajudar al pacient en tot el seu procés, fer-lo partícip de les seves decisions i oferir-li un tractament personalitzat en un ambient confortable”, assegura. A més, Dürsteler ressalta que s’ha impulsat “l’abordatge biopsicosocial del dolor”, és a dir, no només es tracten pacients amb fàrmacs o intervencions, sinó que s’incideix sobre totes les dimensions de la persona.

En aquest context, s’ha creat el Programa d’Atenció Integral al Pacient amb Dolor Crònic, que consta de vuit sessions grupals, amb educació terapèutica, suport psicològic, mindfulness i exercici físic dirigit. “Aquest programa aporta eines d’afrontament del dolor de fàcil incorporació a la vida diària de pacients i cuidadors, cercant l’empoderament i autogestió de la malaltia”, conclou Dürsteler.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article