Entitats socials reclamen més polítiques que afavoreixin la justícia global

Presenten un document amb 35 demandes de cara a les eleccions municipals: més polítiques contra el racisme i més cooperació


La Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global (LaFede.cat) i La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques (La Coordi) han demanat a totes les candidatures polítiques que es presenten a les pròximes eleccions municipals que es comprometin a desenvolupar polítiques que afavoreixin la justícia global, tant en l’àmbit de l’acció de govern en els municipis com en l’acció exterior.

Els ho han comunicat a través d’un document que engloba 35 demandes en sis grans blocs temàtics, el primer d’ells centrat en la necessitat de treballar activament per reduir les desigualtats, garantir i facilitar l’accés a tota la ciutadania a uns serveis públics de qualitat en educació, salut i serveis socials, a un habitatge digne i a unes relacions laborals justes.

A banda, les organitzacions per la justícia global demanen als ajuntaments “mantenir la seva acció exterior i la seva política de cooperació al desenvolupament, i dedicar-hi una partida equivalent al 0,7% dels ingressos propis abans de l’any 2030” basant-se en la nova Llei estatal de Cooperació.

Davant el context d’emergència climàtica, ecològica i energètica, i amb el país en una situació de sequera extrema, LaFede.cat i La Coordi reclamen als ajuntaments que promoguin “polítiques de sostenibilitat mediambiental seguint el panell d’Indicadors de Sostenibilitat de l’Agenda Local 21”, a més de “compromís per tractar l’aigua i l’energia com a béns comuns i no com un negoci privat”. Per això demanen “potenciar els partenariats públic-públics i públic-comunitaris per tal de garantir l’accés universal dels subministraments, racionalitzar-ne els consums i assolir un sistema energètic basat en un 100% en fonts d’energia renovable i altament eficient”.

Municipis lliures de racisme

Les entitats posen sobre la taula també la necessitat de viure a municipis lliures de racisme i recorden que al llarg del 2022 es va marcar un rècord de denúncies per delictes d’odi a Catalunya (641 denúncies), mentre que els partits han reafirmat el compromís del 2019 i han tornat a signar l’Acord per a una campanya electoral lliure de discursos racistes i estigmatitzadors de les persones migrades aquest 13 d’abril de 2023. Demanen, doncs, “reconèixer i garantir el dret als serveis i a les prestacions socials bàsiques, facilitar la participació política assegurar la no discriminació de les persones d’origen estranger de totes les persones estrangeres residents al municipi, així com garantir una educació lliure de racisme i una comunicació institucional inclusiva”.

Un altre dels punts tractats al document de demandes té a veure amb les finances ètiques i la importància de fer créixer la xarxa d’economia cooperativa i solidària per tal de millorar la qualitat de vida de tots i totes.

El llistat de demandes tanca destacant la necessitat d’uns municipis més transparents i participatius. Per això proposa “fomentar la transparència i la rendició de comptes com a condicions necessàries per a enfortir processos, espais i mecanismes de participació ciutadana” a més de buscar i establir mecanismes de democràcia directa que donin veu a tota la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article