El Govern posa en marxa un servei gratuït per atendre víctimes de LGTBIfòbia

Oferirà assessorament jurídic per posar denúncies o per demanar mesures cautelars com les ordres d’allunyament


El Govern ha desplegat un nou servei d’assessorament jurídic per a víctimes de delictes de LGTBIfòbia que donarà suport als processos de denúncia per delictes penals. L’eina es posa en funcionament en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, que se celebra el 17 de maig i que s’ha commemorat aquest dilluns amb un acte institucional al Parlament de Catalunya. El nou servei d’acompanyament es vehicularà a través de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI LGBTI), amb 114 punts arreu de Catalunya. Entre d’altres, oferirà acompanyament en el moment de posar una denúncia per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, tant si és davant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Local o dels jutjats de guàrdia.

El servei també proporcionarà assessorament per a la formalització de mesures cautelars, com les ordres d’allunyament, i per sol·licitar justícia gratuïta. Les víctimes podran comptar amb aquest acompanyament especialitzat durant tot el procediment judicial.

En el marc de l’acte d’aquest dilluns al Parlament, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha celebrat que l’esdeveniment hagi reunit les dues institucions polítiques principals del país. Això, ha afirmat, “transmet un missatge claríssim: la fermesa en la construcció d’un país lliure de LGBTIfòbia. Lliure d’estigmes, discriminacions i violències per raó de l’orientació sexual, l’expressió o la identitat de gènere”. Alhora ha afirmat que “en un moment en què l’extrema dreta i els grups antidrets estan creixent arreu d’Europa, l’aliança entre institucions i entitats és i serà un mur de contenció”.

Per la seva banda, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha tingut un reconeixement per “les persones i entitats que han lluitat durant molts anys per viure lliures de violències” i ha assegurat que “el Parlament no seria reconegut com a institució pionera” en la defensa dels drets de les persones LGTBI “si no hagués estat per una societat que empeny”.

Finalment, el vicepresident segon del Consell Nacional LGBTI, Marc Romero, ha llegit el manifest del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, que recorda el lema ‘Els drets LGBTI+ són drets humans’. Segons Romero, aquest lema “ha inspirat generacions d’activistes d’arreu del món per reclamar allò que pot semblar una obvietat: que totes les persones tenen el dret a ser i a viure lliures de discriminacions i violències”.

El manifest alerta que tot i els “avenços” assolits al país, la LGTBIfòbia “continua present en molts àmbits de la societat catalana”, i adverteix que “el qüestionament constant dels drets assolits i els discursos d’odi són més presents que mai”. En aquest sentit, el manifest fa una crida a mantenir el treball conjunt d’institucions i societat civil “per desplegar les lleis d’igualtat i les polítiques públiques arreu del territori, amb l’objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article