Pugen un 15,8% les incidències per LGTBIfòbia els primers cinc mesos de l’any

El col·lectiu gai ha sofert un 18,1% més de casos, i el de lesbianes un 6,1%


Les incidències per LGTBIfòbia entre l’1 de gener i el 16 de maig han estat 110, segons les xifres recollides per l’Observatori Contra l’Homofòbia. En el mateix termini del 2022 n’hi havia hagut 95, per la qual cosa l’entitat notifica un augment del 15,8%.

El col·lectiu més afectat ha estat el d’homes homosexuals, amb 65 incidències (el 56% del total), seguit del de les persones transsexuals, amb 28 (24,1%), de les incidències de tipus generalista, amb 14 (12%) —les dirigides al col·lectiu LGTBIQ+ en general i no a persones físiques concretes— i del col·lectiu de dones homosexuals, amb 8 (6,9%). També s’ha registrat una incidència que ha afectat una persona bisexual.

Amb relació al 2022, percentualment han incrementat les incidències al col·lectiu d’homes gai (18,1%), al de dones lesbianes (6,1%), i les incidències de tipus generalista (1,7%). En aquest sentit, l’OCH destaca l’augment de les incidències entre el col·lectiu de dones lesbianes, atès que “és poc freqüent”.

Per demarcacions territorials, la de Barcelona és la que registra més incidències, amb el 71,8% del total (i un 17,8% més que fa un any) i un 16% més que l’any passat. I dins d’aquest àmbit, la major part dels casos s’han produït a la ciutat de Barcelona, 59 del total (el 74,7%). El districte de Sant Martí, amb 15, és el que presenta més registres. També hi ha hagut un lleu increment percentual en els districtes d’Horta-Guinardó (2,3%) i Les Corts (1,1%).

L’OCH també destaca que la via pública és l’àmbit on s’han registrat més incidències (25,5%), amb 28 casos. En segon lloc, l’espai d’oci nocturn (14,5%), amb 16 casos. Seguidament, els àmbits educatiu (10%), amb 11 casos; i laboral (9,1%), amb deu casos.

Finalment, s’han registrat entre una i set incidències en els àmbits esportiu, mitjà de comunicació, transport públic, habitatge, establiment comercial, nucli de convivència, comunicació privada, cultural, institucional i salut. L’espai d’oci nocturn és l’àmbit que més ha incrementat, amb un 10,3%.

En el cas concret de l’àmbit educatiu, la majoria d’incidències, apunta l’entitat, consisteixen en situacions d’assetjament escolar patides per menors d’edat per motiu de l’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en els centres educatius. També recorda que un d’aquests casos ha derivat en suïcidi.

El director de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha cridat a “reflexionar” més enllà de les xifres sobre “l’alarmant” LGTBIfòbia que persisteix en la societat i ha reivindicat la impossibilitat per a les persones del col·lectiu de viure en pau i en ple exercici dels seus drets i llibertats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article