Entitats juvenils reivindiquen polítiques locals en habitatge, salut mental i suport a l’associacionisme

El CNJC demana el vot als 16 anys i denúncia l’exclusió arbitrària de persones migrades a les eleccions del 28 de maig


Entitats juvenils reivindiquen més polítiques locals en àmbits com l’habitatge, la salut mental o el suport a l’associacionisme. El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha presentat aquest dimecres un decàleg per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig, destacant la importància del jovent associat i la seva capacitat “per aconseguir canvis significatius si se’ls proporcionen els recursos i els drets que es mereixen”.

La plataforma d’entitats considera que els barris i pobles són l’espai on els joves “es troben, s’associen i des d’on es mobilitzen”. “Aquests són els llocs on es formen les xarxes de suport en cas de malestar emocional”, afegeix.

Amb relació a l’habitatge, el CNJC reclama la creació d’una oficina de proximitat que ofereixi assessorament informatiu sobre els drets dels joves. A més, es demana l’ampliació de les ofertes de lloguer assequible i la cessió de sòl per a la construcció d’habitatges de lloguer social per a joves, així com la possibilitat de cessions d’ús a cooperatives.

Sobre a la salut mental, ressalten la necessitat de disposar de serveis comunitaris i integrals per a l’atenció de les joves amb problemes de salut mental o malestar emocional. A més, es demana que es garanteixin recursos d’atenció a la salut mental als espais joves i associacions juvenils en coordinació amb els serveis municipals.

Pel que fa als Plans Locals de Joventut, el CNJC defensa la implicació activa i plural del jovent en el procés d’elaboració, desplegament, seguiment i avaluació, reclamant un procés de co-disseny amb la participació ciutadana i espais de seguiment i avaluació que siguin coherents amb aquesta lògica participativa. En relació amb el suport a l’associacionisme, demana la garantia d’espais autogestionats i oberts per al jovent associat, així com la facilitació dels tràmits de les subvencions adaptant-les a les necessitats del moviment associatiu juvenil.

D’altra banda, el CNJC defensa el dret al vot jove a partir dels 16 anys, independentment de la nacionalitat. “Es considera que aquesta reducció d’edat per exercir el vot és necessària per promoure els valors democràtics de la societat i evitar la marginació de la joventut en els processos polítics”, sosté. Així mateix, reclama que el dret al vot “estigui lligat a la residència reconeguda mitjançant l’empadronament, i no a la nacionalitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article