Comencen els tràmits per aplicar la Llei estatal d’habitatge i tornar a limitar els lloguers

Territori inicia les tasques per declarar les àrees tensades on aplicar el topall de preus


El Govern de la Generalitat ha anunciat que començarà “de forma immediata” els tràmits per aplicar la nova Llei estatal d’habitatge, un cop aquest dimarts ha estat aprovada definitivament pel Senat. La norma permet limitar els preus del lloguer en municipis determinats, a condició que hagin estat inclosos prèviament en àrees declarades com a tensades. S’anomenen així a les zones on hi ha dificultats greus per accedir a un habitatge.

També cal disposar de l’índex de referència del preu del lloguer, que Catalunya té des de fa quatre anys i que està vigent. Ara caldrà actualitzar i adaptar aquestes dues referències als requisits de la nova llei per poder començar a limitar els preus del lloguer “el més aviat possible”.

Per tal que una zona pugui ser declarada com a tensa, cal que el cost mitjà de la hipoteca o del lloguer més les despeses i subministraments bàsics superi el 30% de la renda mitjana de les llars i que el preu de compra o lloguer de l’habitatge hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a Ràdio Estel que el Govern farà servir “tots els instruments” al seu abast per tornar a regular els preus del lloguer. “Podem fer-ho perquè a Catalunya, durant un any i mig, ja ha sigut així”, ha afegit.

Fernàndez també ha destacat que l’executiu català ha “liderat” que hi pugui haver polítiques d’aquest tipus, al·ludint a la llei en matèria de regulació de preus del lloguer que va ser tombada parcialment pel Tribunal Constitucional.

Segons l’executiu català, la norma estatal té “molts punts en comú” amb la impulsada a Catalunya l’any 2020. El text aprovat per les cambres espanyoles impedeix els increments abusius i injustificats dels lloguers a les zones que es declarin tensades i aclareix les obligacions i drets de cada part, posant especial atenció a la protecció dels llogaters, sobretot dels més vulnerables. Alhora, la llei preveu que les despeses immobiliàries no vagin a càrrec dels llogaters.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article