Les treballadores d’una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual a Cerdanyola, en vaga indefinida

Exigeixen una pujada salarial del 20% per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu dels darrers anys


Les treballadores de la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Joan XXIII de Cerdanyola s’han declarat en vaga indefinida aquest dijous per “dignificar la professió, el servei, i la vida de les persones de la residència”, ha assegurat el portaveu de les treballadores i membre de la CGT, Agustín Yáñez. 

Les professionals reclamen una pujada salarial del 20% per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu de gairebé el 25% dels darrers 15 anys, l’eliminació de la doble escala salarial, l’apropament de les condicions laborals a aquelles de les de les residències públiques, facilitació de la conciliació personal i familiar, i el compliment del plec de condicions tècniques en relació amb les ràtios a tots els torns.   

A més, acusen l’empresa que les gestiona, Onada, de lucrar-se a través de fer treballar la plantilla amb serveis mínims. Així, insten a una vaga indefinida del sector fins que la Generalitat es faci càrrec de les seves demandes.

“Volem deixar clar que la vaga no afectarà el dia a dia dels residents perquè sempre treballem amb serveis mínims”, ha denunciat Yáñez, que ha afegit que, tot i que convoquen vaga, totes les treballadores i treballadors hauran d’anar a treballar i fer els mateixos torns.

Pujades insuficients

L’any passat les professionals van tenir una pujada salarial del 3%, el que suma un total de 1.100 euros nets al mes, però “no són suficients”. “Per viure amb dignitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, calen 1.447 euros nets, i a Barcelona, 1.550 euros”, ha criticat.

D’altra banda, el portaveu ha assenyalat que, de les dues infermeres que haurien de tenir, només en tenen una. Yáñez ha assegurat que tot i que la feina que fan els agrada, aquesta ha de ser reconeguda i remunerada “dignament”. “Treballem amb un col·lectiu que ens estimem molt, però comporta situacions de risc”, ha explicat el portaveu.

Demanen vaga general al sector

La residència Joan XXIII es troba a Cerdanyola, en una zona apartada del nucli urbà on no hi arriba el transport públic. Té 64 treballadores que cuiden 52 persones amb discapacitat intel·lectual, d’entre les quals hi ha pacients amb graus greus de discapacitat i conductes violentes.

Yáñez ha fet una crida per demanar una vaga de sector de totes les residències de Catalunya fins que el Departament de Drets Socials no assumeixi les demandes del col·lectiu. “La vaga és indefinida perquè no hi ha cap altra sortida”, ha lamentat el portaveu, que ha assegurat que les professionals “no tenen res a perdre”: “Ens hem proposat aguantar tot el que es pugui fins que les administracions es facin càrrec d’un servei que és essencial i hauria de ser públic”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article