Experts en l’atenció a la discapacitat intel·lectual alerten d’un excés en receptes de medicaments

Una persona amb discapacitat intel·lectual pren gairebé quatre medicaments psiquiàtrics al dia


Diversos experts en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual assenyalen que hi ha un excés de receptes de medicaments per al col·lectiu. La majoria d’aquestes persones reben tractament d’antipsicòtics i benzodiazepines. En una jornada sobre salut mental que s’ha fet al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) aquest divendres s’ha posat de manifest que el 70% de persones amb discapacitat reben tractament farmacològic. A més, en diversos estudis detallen que el principal problema és el “fort policonsum” de fàrmacs psiquiàtrics. De mitjana, el col·lectiu pren gairebé quatre medicaments al dia.

Les persones que tenen una discapacitat intel·lectual, autisme o les dues coses tenen més probabilitats de rebre pràctiques mèdiques de “poc valor” per la manca d’evidències científiques, perquè no hi ha un diagnòstic clar que impliqui la prescripció de determinats psicofàrmacs o perquè se’ls apliquen pràctiques que limiten la presa de decisió. Aquesta és una de les principals conclusions a les quals han arribat els professionals en la 2a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual que s’ha fet aquest divendres en el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

Es tracta d’una trobada organitzada per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Granés Fundació i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental (SCPiSM). En aquesta jornada hi han participat uns 300 professionals dedicats a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual i salut mental per treballar en nous mètodes.

Alguns estudis que s’han posat sobre la taula durant la jornada detallen que la majoria dels pacients amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament tenen un “fort policonsum” de medicaments psiquiàtrics. El 56% de les persones pren fàrmacs antipsicòtics i el 46% anticonvulsius. A més, una tercera part de les persones amb discapacitat intel·lectual que prenen pastilles no tenen un diagnòstic formal de malaltia mental.

La teràpia, prioritària

En aquest sentit, els psiquiatres especialitzats remarquen la importància de fer teràpia com a tractament prioritari sobretot quan es busca donar un suport a persones amb dificultats per regular la conducta i les emocions. A més, el col·lectiu professional recorda que cal assegurar-se d’avaluar completament el potencial d’una persona per saber si els fàrmacs que recepten tindran un benefici complet abans de receptar-los.

Amb una prescripció prudent, els medicaments poden alleujar l’angoixa mental o escurçar un episodi de depressió o psicosi de persones amb discapacitat intel·lectual. Malgrat tot, els professionals demanen que cal “escoltar la voluntat dels pacients” abans de receptar-los els fàrmacs. De fet, en la jornada també s’ha apuntat que molts dels pacients veuen limitat el poder de decisió consensuada, ja que els metges prescriuen els fàrmacs sense acordar-ho amb ells.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article