Treballadores de l’hospital Santa Caterina i la xarxa de salut mental, en vaga per la “doble escala salarial”

L’IAS al·lega que l’aplicació del conveni és obligatòria i que les millores han de ser “dins la legalitat vigent”


Treballadores i treballadors de l’hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), del sociosanitari i de la xarxa de salut mental han començat aquest dilluns una vaga amb aturades parcials de nou a onze del matí i de quatre a sis de la tarda per denunciar que la gerència actua amb “opacitat” i s’oposa a negociar per acabar amb la “doble escala salarial” dins l’empresa. L’origen del conflicte són les antiguitats, que consideren que s’han de fer extensives a tota la plantilla. Dijous a la tarda han convocat una manifestació a la qual també s’hi afegirà primària. L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) al·lega que, com a empresa pública, tenen l’obligació d’aplicar el conveni acordat i s’obre a pactar solucions “sempre que se situïn dins la legalitat vigent i la viabilitat de l’empresa”.

A les deu del matí, treballadores de l’hospital, del sociosanitari i de la xarxa de salut mental s’han concentrat a les portes del parc hospitalari Martí i Julià per denunciar la situació. Els sindicats UGT, CCOO, Satse i Metges de Catalunya han convocat una vaga que ha començat aquest dilluns i s’allargarà, d’entrada, fins divendres. Si no hi ha moviments per part de l’empresa per asseure’s a negociar i atendre les demandes dels comitès d’empresa, la vaga podria ser indefinida.

Les treballadores estan cridades a fer aturades parcials entre les nou i les onze del matí i les quatre i les sis de la tarda. Per poder-ho sostenir, han engegat una caixa de resistència per poder garantir que les empleades facin vaga sense témer per la reducció dels salaris.

Durant la concentració d’aquest dilluns, portaveus dels sindicats han llegit un manifest per exposar la situació. En concret, subratllen que les treballadores de la sanitat pública arrosseguen una “situació precària” que encara s’agreuja més en el cas de les que treballen a l’IAS. Segons ha concretat la presidenta del comitè d’empresa del Santa Caterina, Xènia Rosales, van interposar una demanda sol·licitant una “equiparació salarial” i que les antiguitats que cobren algunes treballadores més veteranes es fessin extensives “a la resta” de la plantilla, evitant així que hi hagi una “doble escala salarial”.

Els comitès d’empreses critiquen que l’IAS està actuant amb “opacitat” i tenint una actitud “irresponsable i bel·ligerant” cap a les treballadores: “Actualment les reunions de negociació estan aturades”. “Les ofertes presentades per part de l’empresa són totalment insuficients i es basen en la concessió de dos dies addicionals de vacances, únicament després de 25 anys de servei a l’empresa i només per gaudir-la una sola vegada”, critiquen.

A més, denuncien que l’IAS ha presentat demandes contra els comitès d’empresa sol·licitant la nul·litat dels pactes d’empresa, “que porten vigents des de fa 29 anys i 19 l’altre”. Així, alerten que, en comptes d’obtenir millores en les condicions laborals, estan anant enrere i això, de retruc, afecta també el servei que reben els usuaris de la sanitat pública.

A banda de la vaga, els tres comitès d’empresa també han acordat emprendre accions legals a través d’una demanda per conflicte col·lectiu: “Considerem que l’empresa comet una il·legalitat i vulnera els drets dels treballadors quan deixa d’aplicar els augments del conveni”. Per a dijous hi ha convocada una manifestació a les sis de la tarda que sortirà del parc hospitalari i a la que es preveu que també s’hi sumin les treballadores de l’atenció primària, que no han secundat la vaga.

Els comitès d’empresa exigeixen al Departament de Salut i al Govern que intervingui en el conflicte i compleixi els acords del Parlament relacionats amb l’equiparació i millora de les condicions laborals de les treballadores i treballadors de la sanitat pública.

Dins la “legalitat”

Amb relació a la demanda de conflicte col·lectiu, l’IAS respon, a través d’un comunicat, que és una empresa pública adscrita al Servei Català de la Salut i que, per tant, té “l’obligació legal” d’aplicar el conveni acordat i signat per les patronals i els agents socials. Al document, exposen que “totes les millores salarials” i els complements previstos dins aquest III Conveni es van aplicar a la nòmina del març, amb efectes retroactius a 1 de gener. Hi havia, també, “l’absorció de determinades retribucions fora de conveni”, com serien aquestes antiguitats que venen d’acords laborals anteriors.

L’IAS sosté que, més enllà d’aquests complements, l’aplicació del nou conveni suposa un increment en nou milions d’euros de la massa salarial aquest 2023. “D’acord amb el tancament econòmic de l’IAS el 2022, de la despesa total de l’empresa en tancament definitiu (150 milions d’euros), el 67% correspon a personal (100). L’IAS incrementarà aquest any la despesa dedicada a aquest capítol en un 10% aproximadament”, argumenta l’empresa.

En paral·lel, exposen que la plantilla de l’IAS ha crescut un 20% des del 2019: “En aquest context de recursos humans, l’IAS afegeix l’objectiu d’estabilització de la plantilla. Concretament, aquest any ha obert una nova oferta d’ocupació amb un total de més de 400 places que inclou tots els grups professionals”.

L’IAS assegura que l’empresa “està sempre disposada a la negociació” però que han de ser millores que “puguin beneficiar tot el personal” i que se situïn “dins la legalitat vigent i la viabilitat de l’empresa”: “L’IAS confia arribar a un acord en el marc de les possibilitats i limitacions legals de les empreses públiques”. Tot i això, critiquen que mentre van acordar sol·licitar al jutjat la suspensió temporal de les demandes per obrir un període de negociació, actualment el conflicte col·lectiu “té una nova data de judici marcada”.

L’empresa subratlla que l’origen del conflicte són els antics pactes sindicals del 1994 i el 2004 i exposa que n’han demanat la nul·litat perquè són “antics”. Segons l’IAS, aquesta antiguitat anterior s’aplica a 278 treballadores de les més de 1.800 professionals en plantilla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article