Docents interins denuncien que se’ls ha deixat fora del concurs de mèrits després d’aparèixer als llistats definitius

PINDOC, CGT, CNT i COS critiquen que Educació no hagi avisat prèviament a la vuitantena de professionals afectats


La Sandra Cornejo té 50 anys i en fa set que treballa com a docent interina a un centre educatiu públic de Catalunya, tot i que abans ja havia treballat dotze anys a un centre d’educació especial concertat. El 31 de març es va posar molt contenta, ja que finalment podria tenir una plaça fixa: el seu nom sortia a la llista de professionals seleccionades a partir del concurs de mèrits convocat per la Generalitat de Catalunya per a estabilitzar el personal en situació d’interinatge. No obstant això, l’alegria d’aquesta docent duraria poc, perquè el 19 de maig el Departament d’Educació va publicar una resolució on anunciava que havia detectat errors en el procés i es publicava un nou llistat on el seu nom ja no apareixia. Així com ella, a una vuitantena de professionals se’ls hi ha revocat la condició de persones seleccionades al concurs de mèrits, tot i haver aparegut al llistat definitiu publicat ara fa un mes i mig. Els afectats reclamen una solució per part del departament, juntament amb la Plataforma d’Interines Docents de Catalunya (PINDOC) i els sindicats CGT, CNT i COS. 

Concretament, la resolució d’Educació anunciava que, un cop revisat l’apartat 7.1 del concurs de mèrits —on els docents interins havien de detallar la seva experiència laboral—, es decidia deixar fora a un total de 84 treballadores de la llista definitiva, després de detectar-hi errors en la informació aportada. Tot i això, des de PINDOC, CGT, CNT i COS es critica el fet que s’hagi publicat una llista definitiva de les seleccionades en el concurs de mèrits el 31 de març sense abans revisar totes les dades, així com el fet que, un mes i mig després d’haver publicat el llistat definitiu, aquest es canviï sense previ avís.  

“El meu futur i el de les meves companyes ha sigut un joc de fet i amagar”, es queixa Cornejo, qui relata que fins fa una setmana a l’aplicatiu de gestió laboral de la Generalitat constava com que havia entrat en el procés d’estabilització i, per tant, passaria a ser funcionària a partir de l’1 de setembre. No obstant això, després de la resolució d’Educació de divendres passat, no només ja no li consta la condició de funcionària, sinó que han desaparegut les seves dades laborals. “Se’ns ha canviat el número de barem a la borsa. Això implica que no ens poden reclamar des dels centres on treballem, perquè consten zero dies treballats”, afirma Cornejo, qui també assegura que és una situació que s’han trobat també moltes de les seves companyes que s’han quedat fora del concurs. 

Segons Cornejo, les conseqüències per al futur professional d’aquestes docents són molt greus. En primer lloc, perquè han perdut molt de temps per a preparar-se per al concurs d’oposicions, ja que, com que pensaven que havien sigut seleccionades com a funcionàries, no només no han pagat la taxa del procediment, sinó que en la majoria dels casos han deixat d’estudiar, s’han desfet del material d’estudi i tampoc han preparat la situació d’aprenentatge exigida pel dia 30 de juny. En segon lloc, perquè tampoc poden accedir ara a una plaça com a interina, ja que el procés d’adjudicació de l’estiu ja s’ha tancat i, en molts casos, han passat a formar part del segon bloc a la borsa de personal docent, el qual està format per persones que no han treballat mai a la borsa.  

Exigeixen més places per al concurs de mèrits 

La delegada d’Ensenyament de la CGT, Marta Jové, remarca que els docents interins no poden “estar estudiant unes oposicions sense haver-se resolt el concurs de mèrits” i per això exigeix al Departament d’Educació que “revisi tots i cadascun dels punts del concurs de mèrits”, ja que es mostra molt convençuda que “si es revisessin totes les candidatures, hi hauria més canvis” al llistat definitiu publicat el 31 de març. En aquest sentit, la delegada de la CGT destaca que ja s’han presentat un miler de recursos administratius d’alçada a partir de la publicació del llistat del concurs de mèrits.  

Per altra banda, Jaume Mascarell, del sindicat COS, assegura que avui en dia encara hi ha docents interins que “no saben si s’han de presentar per concurs de mèrits o oposició” i tampoc s’han constituït els tribunals del concurs d’oposició, quan només queden 40 dies perquè comenci. Jové apunta, a més, que és més que segur que el concurs d’oposició començarà abans que es publiqui al diari oficial (DOGC) els noms dels aspirants seleccionats en el concurs de mèrits, ja que, com afirma la delegada d’Ensenyament de la CGT, el Departament d’Educació està esperant conèixer les renúncies i els llistats definitius de la resta de comunitats autònomes. 

En aquest sentit, Jové insisteix en el fet que s’ha de fer un “transvasament de places del concurs d’oposició al concurs de mèrits” —segons el que estableix l’acord de Govern 105/2022— per donar l’estabilitat necessària als prop de 6.000 docents interins que es troben en una situació “d’abús de temporalitat”, amb més de sis anys d’experiència, i que s’han quedat fora del concurs de mèrits. Tot i això, Educació ja ha assegurat que aquest transvasament de places “no seria correcte administrativament”.  

Per altra banda, Sergi Buyolo, de PINDOC, recorda que dijous passat es va presentar un informe pericial, on es recollien les dades de totes les persones que s’havien quedat fora dels professos d’estabilització, el qual forma part de la documentació de la denúncia que han presentat contra el concurs de mèrits. A més, Buyolo també reclama que es convoqui a PINDOC a totes les taules de negociació on es tracti el tema de l’estabilització docent.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

marta Barcelona
1.

Genial

  • 1
  • 0

Comenta aquest article