Les AFA de la Garrotxa reclamen “llibertat” al Consell Comarcal per gestionar els menjadors escolars

També exigeixen “transparència” i assenyalen que hi ha 90.000 euros que no saben “on han anat”


Les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) de la Garrotxa s’han concentrat davant la seu del Consell Comarcal a Olot per reclamar que se’ls permeti gestionar “amb llibertat” els menjadors escolars. Des de les AFA denuncien que no poden contractar una empresa externa com havien fet històricament i que els obliguen o bé a constituir-se com una empresa o bé a delegar la gestió al Consell.

Tot plegat ha fet que la gran majoria hagi optat per aquesta darrera opció amb “el perjudici que suposa” especialment en el pressupost que tenen les AFA. A més, des de les associacions exigeixen “transparència” al Consell perquè expliqui amb detall on han destinat una partida de 90.000 euros que corresponen a 18 cèntims per menú.

Així, la decisió del Consell Comarcal d’impedir que les AFA de la Garrotxa puguin gestionar el menjador escolar a través d’una empresa externa i contractada per l’associació del centre corresponent ha generat molt malestar entre les associacions de famílies. Una decisió que consideren “política” i que “no respon a cap criteri”, segons ha assenyalat el membre d’una de les AFA, Felip Vidal. El problema, explica Vidal, és que ara només tenen dues opcions: constituir-se com empresa i contractar els seus propis treballadors —opció que només han pres dues de les 19 AFA— o bé delegar la gestió al Consell.

La problemàtica ha fet que des de les entitats hagin demanat explicacions al Consell, que el 26 d’abril va accedir a reunir-se amb els representants de les AFA. La trobada, però, no va ser satisfactòria i va acabar sense cap conclusió. Tot plegat ha fet que les entitats hagin entrat dues instàncies més per exigir un posicionament dels serveis jurídics del Consell en relació amb la prohibició de poder contractar una empresa del sector a través de l’AFA i també un argument polític de l’ens.

En aquest sentit, Vidal no entén per què no poden fer-ho si en altres comarques es permet, i per això han fet una concentració davant del Consell Comarcal de la Garrotxa a Olot on han llegit un manifest i han mostrat la seva disconformitat.

90.000 euros

A la concentració també han fet pública una denúncia en relació amb una partida que no saben a què es destina. En concret, es tracta de 18 cèntims per menú, que el Consell no ha especificat a què s’ha dedicat, en les escoles que gestiona l’ens. “Hem fet números i resulta que són 90.000 euros que està ingressant el Consell i no sabem on van i que amb això podríem fer moltes millores a les escoles i al servei de menjador”, ha ressaltat Vidal.

Per això reclamen “més transparència” i que el Consell detalli què fan amb aquests 18 cèntims que cobra i que no especifica. “Pot semblar que és una quantitat petita, però quan multipliques veus que realment és una xifra important”, conclou Vidal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article