Les sessions de primers auxilis per a nadons arriben a l’atenció primària del Prat de Llobregat

Mares i pares aprenen tècniques per saber com actuar amb els seus bebès en cas d’ennuegament


L’equip de professionals de l’ASSIR Ramona Via, al Prat del Llobregat, ha incorporat aquest any una sessió de primers auxilis com a part de les activitats dels grups de postpart. Es tracta d’un taller que es fa des de l’Atenció Primària Metropolitana Sud i que té per objectiu ensenyar a les famílies, de manera senzilla i pràctica, com fer maniobres per salvar els nadons en cas, per exemple d’ennuegament.

Amb l’ajuda d’un maniquí de reanimació, mares i pares poden practicar diverses tècniques, com cops secs entre les espatlles del nadó o pressionar amb dos dits al mig del pit per aconseguir expulsar el menjar que obstrueix la via aèria. A la sessió, també s’adverteix a les famílies del perill que hi ha en introduir un dit a la boca del petit per treure-li l’aliment, ja que pot provocar l’efecte contrari i quedar-se encara més atrapat.

A més, durant el taller —organitzat per una de les llevadores del servei, Àngels Pizarro, amb la col·laboració del doctor José Manuel Rodríguez-Miguélez instructor de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) neonatal de l’Hospital Clínic— es parlen d’altres actuacions de primers auxilis que tenen a veure en com iniciar la reanimació cardiopulmonar (RCP) a un nadó que es troba en parada cardiorespiratòria, com detectar de manera precoç signes de dificultat respiratòria, què fer quan hi ha febre, vòmits o taques a la pell, i els motius d’alarma per acudir a urgències.

Una demanda de les famílies davant de l’increment del Baby Lead Weaning

Les sessions de primers auxilis s’han incorporat als grups de postpart de l’ASSIR Ramona Via davant la demanda de les famílies de saber com actuar en cas d’ennuegament dels seus fills i filles. L’interès per aquest tema ha crescut des que es fomenta l’autogestió de l’alimentació Baby Lead Weaning (BLW), que consisteix en donar menjar sòlid als bebès i que els professionals sanitaris de l’atenció primària recomanen a la consulta.

Molts pares i mares tenen una major percepció del risc, tot i que els resultats del BLW mostren que no hi ha més ennuegaments amb aquest mètode si es donen els aliments amb les pautes de seguretat corresponents.

Els primers auxilis a la resta de l’Atenció Primària Metropolitana Sud

Els tallers de primers auxilis s’han incorporat ara al Prat del Llobregat, però altres municipis de la regió Metropolitana Sud ja fa uns anys que els van introduir com a part de l’activitat de les llevadores. Per exemple, els professionals de l’atenció primària de Martorell organitzen anualment una sessió sobre aquest tema coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, a l’octubre, i es repeteix durant l’any si hi ha demanda dels grups de lactància o de les llars d’infants.

També a la zona del Garraf es fan tallers pràctics de primers auxilis en cas d’asfíxia en col·laboració amb la xarxa municipal d’espais familiars de Vilanova i la Geltrú. A Vilafranca del Penedès es fan xerrades a les llars d’infants i s’atenen els dubtes de les famílies a l’espai La Casa Petita, a més de les sessions amb els grups de postpart de la localitat penedesenca i a Sant Sadurní d’Anoia.

Als grups de postpart com el del Prat de Llobregat es treballa amb les famílies altres aspectes que tenen a veure amb les mares i els nadons, com l’alimentació saludable, el sòl pelvià, l’anticoncepció o, per exemple, aprenen a fer massatges infantils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article