Infermeres de Tarragona alerta que el consum de vapejadors entre els joves afecta el creixement del cervell

Critiquen la indústria tabaquera i la publicitària i demanen que es protegeixi els joves del màrqueting del tabac


El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) alerta dels riscos que suposa per als infants i adolescents consumir cigarretes electròniques. I és que molts d’aquests aparells, coneguts com a vapejadors, contenen nicotina, una substància “altament additiva i nociva” que afecta el desenvolupament del cervell, que es forma fins als 25 anys. Tant CODITA com el Consell d’Infermeres critiquen la indústria tabaquera i la publicitària i demanen que es protegeixi els joves del màrqueting del tabac i els vapejadors.

Així, CODITA alerta “del perill per a salut” que suposen les e-cigarretes i de l’augment del seu consum entre infants, adolescents i joves. A més, asseguren que fer-ne ús també incrementa “les probabilitats de fumar” cigarretes convencionals en el futur. Entre la població fumadora més gran de 15 anys del Camp de Tarragona, un 61,8% consumeix cigarretes electròniques, mentre que el percentatge és del 57,4% a les Terres de l’Ebre. 

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona recorda que el percentatge de població fumadora de més de 15 anys que fa ús de les cigarretes electròniques a Catalunya és del 77,1%, segons l’enquesta ESCA Catalunya 2021-22, i que el 20,8% dels joves d’entre 14 i 18 anys que fumen consumeixen vapejadors, segons una enquesta estatal recent de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. 

Protegir els joves del màrqueting del tabac

Tant CODITA com el Consell d’Infermeres critiquen la indústria tabaquera i la publicitària i demanen que es protegeixi els joves del màrqueting del tabac i els vapejadors. Així, CODITA denuncia les campanyes publicitàries amb dispositius atractius i amb diferents sabors per afavorir el consum de les cigarretes electròniques entre els més joves i assenyalen com a exemple el “vídeo viral” d’una nena de 9 anys a qui han regalat diversos vapejadors per a la seva primera comunió. 

Des del Consell d’Infermeres critiquen que la indústria tabaquera ha transformat la cigarreta electrònica en un producte “falsament innocu” i fins i tot “saludable” com a via per abandonar el tabac de forma progressiva. La resposta de les infermeres al respecte és categòrica i incideix en “la igualtat” de riscos per a la salut que comporta el consum de qualsevol substància oral, sigui per aspiració o per inhalació. “A més de compartir la nicotina, els vapejadors són aerosols que alliberen metalls pesants o compostos orgànics volàtils, que provoquen malalties molt greus, si no mortals”, alerten. 

En aquest sentit, la comissió de tabaquisme del Consell d’Infermeres ha impulsat una campanya per conscienciar la població dels riscos per a la salut del consum d’aquestes substàncies. L’estratègia està destinada a conscienciar els estudiants d’Infermeria i d’altres disciplines de Salut del seu rol de lideratge en aquest camp; i, alhora, posa l’accent en la incongruència que suposa que els professionals de la salut fumin. 

La iniciativa convida a viure a tot color i alerta de la “foscor” que provoquen els components nocius i addictius d’aquest tipus de productes i demana que s’informi els joves sobre les “falsedats” que els vapejadors emeten vapor o que són saludables. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article