Els serveis d’atenció al sensellarisme i a famílies en infrahabitatge de Barcelona, en vaga

L’aturada obliga a anul·lar el recompte de persones sense llar, ja que no es pot garantir la validesa dels resultats sense la feina del personal tècnic


Els treballadors i les treballadores del Servei d’Atenció al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP) i del Servei d’Intervenció Social de Famílies amb Menors (SISFAM) de Barcelona han convocat vaga aquest dimarts. Reclamen millores salarials i denuncien que les empreses que gestionen aquests serveis externalitzats —PROGESS, en el cas del SASSEP, i Grupo 5 Acción y Gestión Social SAU, en el cas del SISFAM— estan obstaculitzant les negociacions i precaritzant encara més les seves condicions laborals. L’aturada coincideix amb el dia del recompte anual de persones sense llar de la ciutat, una activitat que finalment la Xarxa d’Atenció a les Personses Sense Llar (XAPSLL) i l’Ajuntament de Barcelona han decidit anul·lar, ja que sense els professionals d’aquests dos serveis no es pot “garantir la correcta aplicació metodològica que doni validesa als resultats”.  

La CGT responsabilitza directament l’Ajuntament de Barcelona per “les condicions laborals precàries” dels treballadors del SASSEP i assenyala que fa dos anys que negocien amb PROGESS per aconseguir millores laborals, sense èxit. Tot i que en el darrer mes s’ha obert un procés de negociació, el sindicat critica que l’empresa hagi trigat 22 dies a donar una resposta i que el consistori no hagi fet arribar cap proposta ni hagi format part de cap trobada.  

Davant d’aquesta situació, els treballadors del SASSEP han convocat vaga aquest dimarts, coincidint amb el recompte anual de persones sense llar de Barcelona, per denunciar que l’empresa els hi exigeix canviar el seu horari laboral de forma excepcional per donar resposta a aquest encàrrec de l’Ajuntament, però sense tenir en compte les seves peticions de millora de les condicions laborals. Entre altres mesures, reclamen l’avançament de la baixa d’embaràs pels riscos associats a la feina, per tal que s’atorgui a partir de la setmana 34 d’embaràs. Exigeixen també “l’eliminació de les desigualtats salarials” i que l’empresa faci front a “la pèrdua de poder adquisitiu” dels treballadors a conseqüència de l’augment de l’IPC. A més, demanen l’equiparació laboral en les baixes per malaltia comuna i que es millori la qualitat dels recursos que ofereix el servei a les persones sense llar.  

Per altra banda, Comisiones de Base (CO.BAS) remarca que les treballadores del SISFAM fa cinc anys que denuncien les seves “precàries condicions laborals”, sobretot en el cas de les treballadores familiars, les quals tenen un salari net mensual de 1.070 euros. El sindicat critica la “negació continuada de qualsevol complement que pugui dignificar mínimament el sou” i les “interferències” de l’Ajuntament de Barcelona en les negociacions de les treballadores amb l’empresa.  

A més, CO.BAS denuncia que any rere any s’han anat augmentant les tasques del plec de servei, per exemple, incloent-hi la participació de les treballadores del SISFAM en el recompte de persones sense llar; però que aquest augment de les tasques a desenvolupar mai s’ha acompanyat amb un reconeixement salarial. Per aquest motiu, convoquen vaga també aquest dimarts i demanden la municipalització del servei.  

El recompte, anul·lat 

La XAPSLL ha comunicat aquest dilluns la suspensió del recompte de persones sense llar d’enguany a Barcelona. Tot i que ja s’havien mobilitzat més de 460 voluntàries, l’organització apunta que “a més del voluntariat, són necessàries també un nombre elevat de persones que coordinen l’operatiu”, sense les quals no es pot garantir “la correcta aplicació metodològica” per donar validesa als resultats.  

“Davant d’aquesta dificultat i, rere una profunda reflexió per part de les entitats que formem part de la XAPSLL, s’ha valorat que no es disposen dels recursos necessaris per poder assolir els objectius ni dinamitzar el recompte amb les suficients garanties”, assenyala la XAPSLL. Tot i això, avisen que s’anul·la només el recompte de persones que pernocten a la via pública, però es manté la recollida de dades de les persones que dormen a equipaments.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article