Augmenten un 45% les agressions als metges i sanitaris de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà

Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) registren 67 incidències el 2022, 27 de les quals han acabat amb agressió física


Les agressions a metges i sanitaris de l’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà han crescut fins a un 45% durant el 2022. Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) n’han registrades 67 al llarg de l’any. La majoria són verbals, però hi ha 27 casos que han acabat amb agressió física. La directora de Recursos Humans del SSIBE, Mariona Casanovas, explica que la pandèmia també ha comportat que “el llindar de tolerància” dels pacients sigui més baix, i que una espera massa llarga pugui derivar “en una escridassada”. Aquesta és una de les dades que recull la memòria del SSIBE, que a grans trets constata com s’ha recuperat l’activitat després de la pandèmia. Per posar un exemple, l’hospital ha fet un 18% més d’operacions.

La Covid-19 s’ha traduït en més feina endarrerida al SSIBE, però també ha comportat un augment de la conflictivitat dels pacients. Perquè com explica la directora de Recursos Humans, també arran de la pandèmia, ara “el llindar de tolerància és més baix”, i això ha comportat que s’hagin incrementat les agressions a metges i personal sanitari.

En concret, durant el 2022 se’n van registrar 67. De mitjana, és una cada cinc dies. La gran majoria —en concret, 40— han estat verbals, però també hi ha 27 casos en què els professionals han rebut cops i empentes per part dels pacients.

Segons concreta Casanovas, en comparació amb el 2021, les agressions tant al personal de l’hospital com de l’atenció primària han arribat a pujar fins a un 45%. “És moltíssim, hi ha hagut un gran salt en comparació amb anys anteriors; veiem com l’angoixa i el cansament contingut ha comportat que s’hagi abaixat el llindar de tolerància”, explica la directora de Recursos Humans del SSIBE, que concreta que allà on se n’han registrat més és a urgències.

Més baixes i atencions psicològiques per al personal sanitari

Casanovas remarca que un dels aspectes que els “preocupa” és l’increment que hi ha hagut de l’absentisme, que ja “depassa el 8%” (i que durant el 2022 ha arribat a pujar més d’un punt percentual). En aquest cas, el terme fa referència a aquelles baixes que s’agafa el personal, bé sigui per malaltia comuna, bé sigui per l’angoixa que els ha comportat alguna situació. “El que ens preocupa és que hi hagi tantes persones que agafin incapacitats temporals per malalties o bé perquè no se senten bé”, concreta Casanovas.

I de fet, això també lliga amb l’augment de peticions de consultoria psicològica que el SSIBE ha rebut des del servei que ofereix als seus professionals. En total, durant el 2022 aquest servei ha atès 205 professionals per ajudar-los a superar l’estrès o l’angoixa que els ha comportat alguna situació determinada. En comparació amb el 2021, són un 59% més.

Recuperació de l’activitat després de la pandèmia

La directora assistencial del SSIBE, Anna Ribera, explica que en són “conscients de tot el retard que hi havia acumulat” en l’atenció als pacients després de la Covid-19 i, per aquest motiu, es va demanar als professionals que fessin “un esforç” per posar-se al dia. Això ha comportat que els quiròfans de l’hospital s’obrin també de tardes i, si cal, en dissabtes. I de retruc, subratlla Ribera, també ha permès reduir llistes d’espera.

Així ho constata la memòria del SSIBE per l’any 2022, on es veu com es va recuperar l’activitat després de la pandèmia, situant-se a nivells similars o lleugerament superiors als de 2019. Si es posa el focus en l’hospital de Palamós, el de referència de la comarca, les dades parlen per elles mateixes: van créixer un 6% les altes hospitalàries (1.568), un 16% les visites a urgències (63.696) o un 18% les intervencions quirúrgiques. 

Ara hi ha unes 900 persones que estan pendents d’operar-se, però segons concreta Ribera, tan sols n’hi ha 30 que “es troben fora de garantia”; és a dir, que superen el termini òptim que es fixa perquè se’ls intervingui. I la majoria —en concret, 28— s’han de fer una operació de cirurgia plàstica.

L’àrea geogràfica que abraça el SSIBE inclou gran part de la comarca del Baix Empordà. Gestiona l’hospital de Palamós, el centre Palamós Gent Gran, els CAP de Torroella, Palafrugell, Palamós i la Bisbal, i fins a 28 consultoris locals. Dona cobertura a una població de 138.500 persones, a les quals s’hi ha de sumar tota aquella estacional (que durant l’estiu, supera les 66.000).

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article