Els Mossos desnonen una mare amb tres fills menors d’edat al Paral·lel de Barcelona

Una quinzena de persones s’ha concentrat a l’interior de la finca per intentar frenar l’actuació policial


Els Mossos d’Esquadra han desnonat aquest dimecres al matí una dona amb tres fills menors d’edat que resideixen en un pis ocupat al Paral·lel de Barcelona. La policia ha desplegat un ampli dispositiu amb antiavalots i també s’hi ha desplaçat una unitat dels Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM). Segons el Sindicat de Barri del Poble Sec, és el tercer intent de desnonament al qual s’enfronta la família en menys de tres mesos. La propietat del pis és Divarian, una societat immobiliària controlada pel fons d’inversió Cerberus. Una quinzena de persones s’ha concentrat a l’exterior del bloc i també a l’interior. Agents antiavalots han anat desallotjant, un a un, els activistes i finalment han fet fora de l’edifici a la dona.

La dona desnonada, la Chanaz, va entrar al pis de l’avinguda Paral·lel el 2019. Segons ha explicat en declaracions als mitjans, des d’aleshores s’ha ofert a pagar un lloguer en diverses ocasions i també ha fet una petició de lloguer social que ara com ara no ha tingut resposta per part de la propietat. De la mateixa manera, també ha estat buscant altres immobles per poder lloguer, però, malgrat que treballa, no pot fer front als preus del mercat de lloguer de Barcelona. Segons ha detallat, la propietat, Divarian, en múltiples ocasions li ha ofert diners per tal que marxés del pis. “No volen fer cap tracte ni res, només volen el pis”, ha denunciat la Chanaz.

El desnonament d’aquest dijous s’ha dut a terme enmig d’un gran desplegament policial, cap a quarts de deu del matí. Fa poc més de dos mesos, el 8 de març passat, es va fer un primer intent de desnonament a la Chanaz, i el 25 d’abril un altre, que van acabar aturant-se.

A banda dels Mossos i un equip del SEM, hi ha intervingut la comitiva judicial encarregada de tirar endavant el desnonament, així com els serveis de mediació d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix, el desnonament s’ha executat sense presència dels serveis socials. “És un cas flagrant d’incompliment de la llei de lloguer social”, ha denunciat Sergi Barrios, del Sindicat de Barri del Poble Sec.

Sobre la petició de lloguer social a la propietat, Barrios ha criticat que “el silenci ha estat la seva resposta”. De fet, segons ha explicat, el fons d’inversió té en propietat “milers” de pisos a tot l’Estat, molts d’ells buits, i malgrat que hi ha molts inquilins que demanen un lloguer social, no reben resposta. “Ells tenen la seva seu a Madrid i no tenim cap persona de mediació ni un telèfon on trucar”, ha assegurat.

Després del desnonament, la Chanaz s’ha dirigit als serveis socials del barri de Poble Sec, acompanyada del sindicat, per tal de veure quines opcions tenia. Ara com ara, no se li ha ofert cap alternativa. Està apuntada des del febrer a la mesa d’emergència d’habitatge de la ciutat, però aquesta pot tardar a adjudicar un pis entre tres mesos i dos anys.

“El problema de la ciutat és que no hi ha pisos per la gent, només pels turistes”, ha lamentat la Chanaz. Ella treballa netejant una escola durant quatre hores al dia i cobra també un subsidi. Tanmateix, tal com ha denunciat, la seva situació no li permet fer front a un lloguer de Barcelona. Ella fa anys que viu al barri i les seves tres filles estan escolaritzades allà mateix, motiu pel qual no es planteja haver de marxar de Barcelona. “Tenia la fe i la il·lusió que em donessin el pis, perquè he presentat tots els documents per poder llogar-lo, però ells no han volgut perquè guanyaran més amb els turistes”, ha criticat la Chanaz. “Estic en xoc, preocupada i tinc moltes preguntes. On hem d’arribar? A mi m’ha passat això avui, però demà serà una altra família”, ha lamentat.

Segon desnonament al Poble Sec

Aquest mateix dijous també estava previst un segon desnonament al barri del Poble Sec d’una família vulnerable amb una criatura a càrrec, que ha acabat posposant-se pel pròxim dia 8 de juny.

En aquest cas, la família va entrar al pis pagant un lloguer per una habitació a una persona que els va assegurar que estava “tot en ordre”, tanmateix, al cap d’un temps van rebre una notificació judicial informant que s’executaria el desnonament.

També en aquest cas, la petició de lloguer social s’ha fet fins a tres ocasions. Es tracta d’un pis de Living Center, una filial de La Caixa, que tampoc ha contestat a les peticions de lloguer social, segons han explicat des del Sindicat de Barri del Poble Sec. “Són una família que ha seguit tots els processos que dicta l’administració —per poder aconseguir un lloguer social o entrar a la mesa d’emergència—, però veiem que no serveix per res”, ha criticat Barrios, que alhora ha insistit a denunciar la situació d’aquestes persones: “Són persones migrants, mares soles, que fa anys que viuen aquí al barri i que han escolaritzat les filles aquí, tenen la seva feina aquí i la seva xarxa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article