Acord entre Drets Socials, patronals i sindicats per millorar les condicions laborals dels treballadors dels serveis d’atenció externalitzats

El pacte contempla un augment del 6% de les tarifes el 2023 i un 5% més a partir del 2024


Un acord “històric”. Així han qualificat el departament de Drets Socials, la patronal i els sindicats el pacte al qual han arribat per augmentar el finançament dels serveis d’atenció a les persones externalitzats, que atenen àmbits d’infància i adolescència, gent gran, discapacitat o salut mental, entre altres. “Històric”, han repetit totes les veus implicades, perquè aquesta ha estat la primera vegada que s’ha signat un acord d’aquestes característiques.

L’acord contempla un augment del 4% de les tarifes dels serveis per aquest 2023 i afegeix un pagament extraordinari equivalent al 2% per donar resposta als sobrecostos de la inflació, sobretot relacionada amb l’increment dels costos energètics. Així mateix, en el marc del pacte, el Departament es compromet també a incrementar un 5% el finançament a partir del pròxim 2024. Aquestes mesures s’afegeixen al 3% d’increment de les tarifes que es va pactar l’any passat.

L’acord contempla que aquests increments, que seran retroactius des de l’1 de gener, repercuteixin, principalment, en la millora de les condicions laborals dels professionals del sector, unes condicions majoritàriament precàries i que generen un gran greuge entre les professionals de serveis gestionats per la pròpia administració i aquells que treballen en els serveis concertats, i que suposen el 90% del total. La diferència salarial d’aquests professionals respecte als que treballen per a l’administració arriba a entre un 15 i un 30%. El departament admet que aquesta equiparació salarial podria trigar més de quatre anys a assolir-se, ja que calculen que el cost de fer-la possible ascendeix a enter 300 i 400 milions d’euros.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha admès que aquest ha estat un acord “laboriós” en el qual s’ha estat treballant els darrers mesos, però ha agraït l’esforç de totes les parts implicades. “Tothom ha entès la transcendència, la importància i l’oportunitat de poder signar aquest acord”, ha manifestat Campuzano.

Generar les bases per establir un sistema de serveis socials

L’acord va més enllà dels augments pactats per enguany i l’any vinent (un 5% de mitjana, tot i que aquest augment quedarà pendent de si s’aproven o no pressupostos al Parlament), sinó que vol posar les bases per a la construcció d’un sistema de serveis socials que sigui “de qualitat, robust i sostenible” i que vagi en la línia dels sistemes de Salut o Educació. Per això, Drets Socials farà en els propers mesos un estudi d’escandall de costos dels serveis socials, per tal d’actualitzar el cost que tenen els recursos gestionats per les entitats i empreses que donen el servei, amb l’objectiu que cap servei estigui infrafinançat i per sota de costos.

A partir d’aquest escandall de costos, el departament farà una revisió de la Cartera de serveis socials, per fer-la més “flexible, simple i adaptable”, ja que ara és “antiga, obsoleta, i poc adaptada”, segons ha manifestat el conseller. “El model català de serveis socials té enormes virtuts de proximitat, innovació, enfortiment de pertinença i comunitat, i va més enllà de la prestació de serveis, però perquè sigui un bon model ha de superar l’infrafinançament que pateix i les condicions laborals dels seus treballadors, perquè si no no és ni just ni sostenible”, ha argumentat Campuzano.

Així mateix, en el marc d’aquest acord, es farà una revisió dels imports de les prestacions econòmiques vinculades (PEV) per a totes aquelles persones que estan en situació de dependència i no tenen plaça garantida al sistema públic i, per tant, han de fer un copagament en serveis privats. En concret, es dotaran amb un increment mitjà del 15%.

Avaluació dels serveis concertats

A banda, l’acord fet públic aquest dijous, també ha anunciat la incorporació del sistema català de serveis socials a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb la intenció d’avaluar la qualitat dels serveis. D’altra banda, l’acord contempla una comissió de seguiment per garantir que l’augment del finançament repercuteix en les treballadores.

En aquest sentit, les representants sindicals d’UGT i CCOO —sindicats que han signat el pacte— han titllat de bon inici aquest acord que es produeix per primera vegada, i han reiterat que les professionals dels serveis públics —majoritàriament dones— han de dignificar les seves condicions. “Farem un seguiment exhaustiu perquè a vegades s’han donat incompliments”, han avisat.

Per la seva banda, des de la patronal —entre elles La Confederació, ACRA, UPIMIR o ACAD— també han aplaudit l’acord i han recordat a l’administració el compromís de què no hi hagi cap servei finançat per sota dels seus costos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article