Una recerca interdisciplinària de la URV busca millorar l’atenció dels fills de les víctimes de feminicidis

El projecte pretén millorar els models legislatius i d’intervenció que invisibilitzen les seqüeles de la violència masclista


Una recerca interdisciplinària de la Universitat Rovira i Virgili (URV) vol millorar l’atenció dels fills de les víctimes de feminicidis. Així ho recull l’estudi ‘Necessitats i drets de les filles i fills del feminicidi: una aproximació transdisciplinària a les conseqüències de la violència de gènere en el context de la pandèmia per COVID-19’. El projecte de recerca constata que els models legislatius i d’intervenció actuals invisibilitzen les “seqüeles” de la violència masclista en els menors d’edat.

“Manca un sistema efectiu i integral de protecció per atendre l’impacte de la violència de gènere en les persones menors orfes”. Aquest és un dels resultats que constata l’equip que duu a terme el projecte de recerca de la URV. “S’ha evidenciat que malgrat el reconeixement sobre el caràcter multicausal i de base estructural de la violència masclista, la majoria dels models legislatius i d’intervenció encara se sostenen un enfocament predominantment reduccionista”, han exposat les investigadores. En conseqüència, diuen, aquesta situació invisibilitza els impactes del feminicidi sobre altres persones més enllà de la dona com a única víctima, com poden ser els fills, les filles i familiars. 

La investigació s’aproxima a la realitat de les persones afectades a través d’una “rigorosa” anàlisi bibliogràfica i l’estudi de casos reals de feminicidi. D’aquesta manera, es vol conèixer les vivències dels afectats, com ara els fills i filles de les víctimes, a través d’entrevistes semiestructurades i en profunditat. 

Les professores Eva Zafra, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, i Laura Román, del Departament de Dret Públic, són les investigadores principals de la recerca, que tracta la complexitat d’aquest fenomen des d’una perspectiva interdisciplinària. L’equip d’investigació està format, a més, per una trentena de docents de la mateixa universitat i d’altres  de l’Estat espanyol. També hi col·laboren diferents institucions i entitats com l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, la Fundación Mujeres, Fundació Salut i Comunitat, Fundació Isonomia i Red Formma. 

Els primers resultats de la recerca arriben al Parlament 

Els primers resultats de la recerca s’exposaren al llibre Hijos e hijas de la violencia de género: análisis de casos sobre las consecuencias del feminicidio, publicat el desembre de 2022. 

El passat 15 de maig, la professora Eva Zafra va comparèixer al Parlament de Catalunya per exposar els primers resultats de la investigació i constatar davant dels grups parlamentaris que l’accés als ajuts als quals tenen dret els infants orfes per feminicidi no es fa efectiu. “Un dels principals impediments perquè accedeixin a les indemnitzacions és el reconeixement de les conseqüències en les sentències judicials i la dificultat per establir causalitat segura entre les seqüeles i la violència masclista viscuda”, va explicar Zafra.  

La compareixença es va dur a terme en la ponència sobre la Proposició de llei de modificació de l’article 47 de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, relativa a les indemnitzacions i els ajuts per a dones víctimes de violència masclista i llurs fills i filles. 

Abordatge integral de l’atenció dels menors d’edat

Les investigadores destaquen que la interdisciplinarietat del treball permet anar cap a propostes transdisciplinàries capaces d’abordar el problema de forma integral. Així mateix, realcen la necessitat de “fomentar perspectives que posin la cura i la sostenibilitat de la vida al centre de les polítiques públiques”. Per tot plegat, afegeixen que “actuar sobre les conseqüències del feminicidi implica promoure societats més justes i igualitàries tot prevenint la violència masclista”. 

La recerca va començar el 2019 amb el finançament de l’Institut Català de les Dones i ha continuat amb el finançament del Programa Estatal de Generació del Coneixement i Enfortiment Científic i Tecnològic del sistema d’I+D+i del Ministeri de Ciència. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article