Un mateix programa d’insuficiència cardíaca redueix el risc de morir tres vegades més en dones que en homes

El pla de l’Atenció Metropolitana Sud evidencia la necessitat de fer tractaments adaptats en funció del sexe i l’edat


El programa d’insuficiència cardíaca de l’Atenció Primària Metropolitana Sud ha mostrat resultats diferents en funció del sexe i l’edat dels pacients. Segons es desprèn d’un estudi de l’impacte del programa als municipis de l’Hospitalet de Llobregat i al Prat de Llobregat, tant el risc de recaiguda com el risc de morir per insuficiència cardíaca baixa de manera generalitzada, tanmateix, en les dones el risc de mortalitat es redueix quasi el triple que en els homes.

Concretament, segons l’estudi, en dones disminueix un 26%, mentre que en homes un 9,3%. Contràriament, pel que fa al risc de recaigudes per insuficiència cardíaca, l’estudi mostra que, en el marc del programa, aquest es redueix un 20,7% en els homes i un 12,6% en les dones.

Els resultats de l’anàlisi del programa, que ha fet públics l’Institut Català de la Salut (ICS), fan palesa la necessitat de fer tractaments adaptats en funció del sexe i també l’edat dels pacients.

En aquest sentit, les dades analitzades mostren que tant a l’Hospitalet com al Prat el programa d’insuficiència cardíaca ha millorat els percentatges del risc de morir i de recaiguda sigui quina sigui l’edat, fins i tot, de la gent de més de 84 anys. Tanmateix, l’estudi també evidencia que les persones majors de 75 anys presenten més mortalitat i reingressos que la resta de franges d’edat.

“Amb els resultats a la mà, una de les conclusions és que s’han de prioritzar programes que tinguin en compte totes les característiques dels pacients, fent les intervencions específiques que calgui en funció d’aquestes necessitats, en lloc d’establir tractaments universals”, defensen des de l’ICS.

Els resultats obtinguts fins ara s’exposaran al congrés més important d’Atenció Primària que es fa a Europa, el Wonca Europe Conference, que celebrarà la seva 28a edició a Brussel·les el 8, 9 i 10 de juny, tal com han assenyalat des de l’ICS.

El Programa Territorial d’Atenció Integrada al Pacient amb Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS va començar el 2017 i l’integren els professionals de la Unitat Multidisciplinària d’Atenció a la Insuficiència Cardíaca Comunitària (UMICO) de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb especialistes de cardiologia, medicina interna i urgències, així com professionals especialistes de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, l’Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat. Tots ells treballen coordinadament en el diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca d’aquesta àrea territorial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article