L’asma i l’al·lèrgia condicionen la qualitat de vida i la salut mental dels infants que les pateixen

Més de 135.000 nens i nenes tenen al·lèrgia a Catalunya i una quarta part d’aquests també tenen asma, segons un estudi


Tenir asma o al·lèrgia afecta de manera important el dia a dia dels infants i en condiciona la seva qualitat de vida i salut mental. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí i l’Hospital Clínic, on s’han analitzat les dades d’infants menors de 14 anys amb asma i al·lèrgia a tot l’Estat espanyol. A Catalunya, més de 135.500 nens i nenes tenen al·lèrgia i al voltant de 35.600 pateixen asma.  

Una de les principals novetats d’aquest estudi és que s’ha posat el focus en un grup poblacional —els infants menors de 14 anys— que sovint no són tinguts en compte en els estudis sobre la prevalença de l’asma i les al·lèrgies. A més, també s’ha volgut posar el focus en els impactes d’aquestes dues malalties en la qualitat de vida dels infants. “En aquest cas, no només volíem determinar la prevalença d’aquestes malalties en nens i nenes, sinó veure també l’efecte que causen en la seva vida diària i en la seva salut mental; així com l’impacte en l’ús de recursos sanitaris”, afirma l’investigador del grup de Recerca Transversal en Atenció Primària de l’IDIBAPS, Luis González Paz, qui és un dels autors de l’informe.  

Així, l’estudi conclou que l’al·lèrgia i l’asma poden estar darrere de la meitat dels casos de nens i nenes que han de limitar les activitats diàries, com fer esport o anar a festes d’aniversari d’amics. “Segons les dades extretes de l’enquesta, el 75% dels casos de població infantil que manifesta tenir una qualitat de vida dolenta es pot atribuir a l’asma, i al voltant del 70% a l’al·lèrgia”, assegura una de les autores de l’estudi, la investigadora de l’Institut d’investigació i innovació Parc Taulí, Laura Valdesoiro.  

Tres de cada deu visites a especialistes són per asma o al·lèrgia 

Un altre dels aspectes que analitza l’estudi és l’impacte de l’asma i les al·lèrgies infantils en l’ús de recursos sanitaris, ja sigui amb visites al centre d’atenció primària, als especialistes o amb ingressos hospitalaris. “Més del 30% de totes les visites pediàtriques a metges especialistes es poden atribuir a problemes derivats de l’asma o l’al·lèrgia, així com el 62% dels ingressos hospitalaris en el cas de l’asma o més de 22% de les visites a urgències en les dues malalties”, afirma un dels autors de l’estudi i cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Joan Bartra. 

Segons els autors d’aquesta recerca, l’estudi dona una nova perspectiva del patiment dels nens i les nenes que tenen al·lèrgia o asma i els efectes que això té en el seu desenvolupament social. “La complexitat i les conseqüències per als infants d’aquestes malalties posa de manifest que cal un enfocament assistencial integrat, amb una continuïtat de l’atenció sanitària entre l’àmbit educatiu i els dispositius assistencials”, conclou un dels autors de l’informe i cap del Grup de Recerca Transversal en Atenció Primària de l’IDIBAPS, Antoni Sisó-Almirall. 

Prop de 800.000 infants amb al·lèrgia a tot l’Estat 

El treball s’ha elaborat a partir de l’Enquesta Nacional de Salut que fa el Ministeri de Sanitat a través de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així, es van obtenir dades de 6.297 menors de 14 anys que suposaven una mostra representativa de la població pediàtrica espanyola, els quals van ser enquestats.  

Segons aquestes dades, a tot l’Estat espanyol un 5,7% dels infants menors de 14 anys tenen asma i un 11,4% tenen alguna al·lèrgia, principalment rinitis al·lèrgica. D’aquesta manera, els autors de l’estudi calculen que a l’Estat espanyol hi ha uns 795.000 infants amb alguna mena d’al·lèrgia i 397.000 amb asma. A Catalunya, en canvi, serien un total de 135.536 nens i nenes amb al·lèrgia i 35.565 amb asma.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article