IAC-CATAC denuncia agressions a educadors socials dels centres de justícia juvenil i anuncia mobilitzacions el juliol

El sindicat alerta que la situació és “insostenible” i portarà les condicions laborals a Inspecció de Treball


El sindicat IAC-CATAC alerta que els educadors i educadores socials dels centres de justícia juvenil pateixen agressions verbals i físiques i que almenys quatre han necessitat atenció mèdica en l’últim any. “Ens tiren ampolles d’orina al damunt, se’ns escup, se’ns insulta”, ha dit la coordinadora d’aquest sindicat al Departament de Justícia, Mireia Herrera, en una roda de premsa aquest dijous. IAC-CATAC denunciarà les condicions laborals a Inspecció de Treball en els pròxims dies i també portarà la situació, que titlla d’“insostenible”, a la defensora de la infància del Síndic de Greuges. El sindicat anuncia mobilitzacions el juliol, tot i que descarta convocar vaga perquè considera que, pels serveis mínims, no tindria repercussió.

La Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (IAC-CATAC) ha denunciat aquest dijous la situació en la qual es troben les educadores i educadors socials dels centres de justícia juvenil, que descriuen com una “situació d’abús, maltractament i por”. El sindicat ha explicat que els educadors i educadores pateixen humiliacions i agressions físiques i verbals cada dia. “Treballem amb por i sovint tenim la sensació que el control està en mans dels usuaris, als que hauríem d’estar atenent, cuidant i, sobretot, educant”, expliquen des del sindicat. 

A més de les agressions, els educadors asseguren que treballen en unes condicions laborals molt precàries. Indiquen que un terç dels treballadors es troba de baixa i que la situació és especialment complicada als centres més grans i d’alta complexitat, com l’Alzina, al Vallès Occidental. Herrera ha posat com a exemple que, en aquest centre, 14 dels 16 educadors del torn de tarda són suplents; 7 dels 16 del torn de matí i 14 dels 16 del de cap de setmana.

Segons el sindicat, aquesta situació ha fet que la gran majoria de treballadors hagin marxat quan han obtingut una plaça en els processos d’oposicions o d’estabilització. La coordinadora sindical ha advertit que els centres “s’han buidat del personal amb una trajectòria dilatada” i que “no es pot portar correctament el control de les unitats de convivència”. “No hi ha personal suficient i els referents han acabat marxant”, ha recalcat. També ha avisat que falta formació dels treballadors que s’incorporen, professionals més enllà de la intervenció educativa per donar atenció terapèutica a aquells joves que la necessiten i recursos materials per dur a terme les activitats i els programes establerts.

El sindicat ha denunciat que, davant d’aquesta situació i malgrat les seves queixes, el Departament de Justícia no està actuant al respecte. L’acusa de no tenir “voluntat real per resoldre la situació” i ha anunciat denúncies a Inspecció de Treball, que estaran vinculades a les càrregues de feina, els horaris i les infraestructures “absolutament insuficients”.

IAC-CATAC també portarà la situació al defensor de la infància, ja que els joves d’aquests centres necessiten rebre la intervenció educativa i l’atenció terapèutica “correcta”, han insistit. Les denúncies es presentaran en els pròxims dies i també han anunciat protestes de cara al juliol.

L’organització sindical insta Justícia a prendre les mesures perquè els centres de justícia juvenil tornin a ser “llocs segurs” i a cobrir de forma immediata les places estructurals que estan pressupostades. També reclama millorar les condicions laborals i formació per als treballadors que s’incorporen i per tractar perfils complexos de joves que es troben ingressats en aquests centres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article