175 persones van demanar que se’ls apliqués l’eutanàsia el 2022 a Catalunya i es va acabar aplicant a 91

Les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies de mitjana


Un total de 175 persones van demanar que se’ls apliqués l‘eutanàsia el 2022 a Catalunya i es va acabar aplicant a 91. Són dades facilitades pel Departament de Salut coincidint amb el segon aniversari de l’aplicació de la llei. De les persones que van demanar-la, 55 van morir abans de concloure el procediment, 12 sol·licituds es van informar desfavorablement, 3 es van ajornar, 1 es va revocar i 13 més continuaven els tràmits per verificar els requisits necessaris (en data 31 de desembre del 2022). De mitjana, les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies.

El Departament de Salut i la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (l’òrgan independent que garanteix la correcta aplicació de la llei) consideren que la llei s’està executant de manera satisfactòria i dona resposta a una necessitat social llargament demandada.

Per regions sanitàries, gairebé set de cada deu prestacions es van produir a Barcelona, concretament el 67% (61 eutanàsies). A Girona es van fer 15; a Tarragona, cinc, a la Catalunya Central i a Lleida es van aplicar quatre eutanàsies, i a l’Ebre i a l’Alt Pirineu i l’Aran, una.

El 59% dels 175 sol·licitants de l’eutanàsia eren homes. La majoria de les peticions que va rebre la comissió procedien de l’atenció primària (114), seguides dels hospitals (51), els sociosanitaris (vuit) i les residències (dues). Les persones que van demanar-ho patien majoritàriament patologies neurològiques (un 36%) o oncològiques (34,85%). A més distàncies hi ha les persones amb un context de multimorbiditat i fragilitat avançada i les malalties respiratòries.

La majoria de les persones que van rebre l’eutanàsia patien malalties d’anys d’evolució que afectaven en major o menor grau la seva autonomia funcional i els ocasionaven una alta dependència, que feia necessària l’assistència d’altres persones per a la higiene, l’alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària. A més, la seva capacitat de relació i comunicació sovint també estava greument afectada.

El nombre de professionals sanitaris que s’han acollit a l’objecció de consciència i s’han inscrit al registre corresponent no ha dificultat la prestació de l’eutanàsia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ester Fornells Admella St. Feliu de Llobregat
1.

Un cop demanada l eutanàsia, l espera de mitjana de 42 dies no deixa de ser un maltractament. Segons aquestes dades el 32% es moren abans. Cal tan patiment? El Departament de salut no es solidaritza amb aquests malalts! N estan satisfets dels resultats...

  • 1
  • 0

Comenta aquest article