CGT acusa de precarització la concessionària de serveis socials Sociohabitatge

Segons la formació, l’empresa ha acomiadat deu persones quan la plantilla intentava organitzar-se sindicalment


CGT ha acusat la concessionària de serveis socials Sociohabitatge de “precaritzar i aprofitar-se laboralment de les seves treballadores”, vulnerant “greument” els drets laborals. Segons el sindicat, la firma controla amb una doble externalització la part més gran dels contractes públics de gestió d’emergència social d’allotjament temporal a Barcelona i altres municipis de l’Àrea Metropolitana. A més, l’organització denuncia que Sociohabitatge ha acomiadat deu treballadores, vuit d’elles afiliades al sindicat, fet que atribueix a l’intent de la plantilla de crear un comitè d’empresa per poder defensar els seus drets. Entre les acomiadades hi hauria una dona embarassada de set mesos i dones monomarentals amb fills a càrrec.

Entre d’altres, CGT afirma que la plantilla fa horaris setmanals de 48 hores i hi ha “coaccions” per fer hores extra “que sovint no es paguen”. També acusa l’empresa de tenir “irregularitats importants” i denuncies al servei a les persones i les famílies que Serveis Socials deriva als seus centres.

Una altra de les denúncies que fa el sindicat és que la plantilla ha d’atendre ràtios de “més de 45 usuaris” per treballador. A més, sempre segons CGT, el salari està per sota del “precari” Conveni d’Acció Social, i hi ha altres presumptes irregularitats com la manca d’horaris anuals o centres de treball fixes “tal com marca la llei”. Ben al contrari, el sindicat afirma que les treballadores tenen horaris i centres de treball canviants “fins i tot en diferents poblacions”.

A banda, CGT denuncia que els llocs de treball es troben “sovint infectats de diferents plagues”, amb condicions higièniques “greus” que “no compleixen les condicions mínimes de dignitat” per a usuaris ni de seguretat i de salut laboral per a la plantilla.

En algun centre, afirma el sindicat, una sola persona ha d’atendre més de 45 usuaris de perfils molt diferents, des de víctimes de violència masclista a agressors, passant per persones amb problemes de salut mental, politoxicòmans, persones sense llar, famílies refugiades o famílies desnonades.

Alhora, el sindicat acusa Sociohabitatge de mentir quan diu que té metges, infermeres, professors o educadors socials a la plantilla, i subratlla que a cap centre hi ha seguretat “malgrat la greu conflictivitat que hi pot haver”.

“Explotació d’apartaments privats”

Finalment, CGT explica que Sociohabitatge és una firma creada per dues empreses que tenen com a funció social la compra, venda, lloguer de diferents immobles i, en general, negocis relacionats amb l’activitat immobiliària. “L’activitat econòmica principal és l’explotació d’apartaments privats, pisos i allotjaments turístics”, afirmen des de l’organització sindical.

El sindicat no entén com una firma així “ha acabat gestionant amb una doble externalització per part de les agències de viatges de BCD Travel i Snow Travel la part més gran del pastís del contracte públic milionari de Gestió de l’Allotjament temporal manutenció de persones i famílies en estada temporal” a Barcelona i altres municipis de l’àrea metropolitana. L’últim contracte, segons CGT, va ser de 76 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article