Educació recorrerà al Tribunal Suprem les resolucions del TSJC que obliguen a ampliar l’ús del castellà a tres aules

Simó acusa els jutges de “voler entrar en campanya electoral” abans que el TC es pronunciï sobre la llei del català


El Departament d’Educació presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra les tres resolucions del TSJC amb què s’ordena impartir una assignatura troncal en castellà a tres aules. Ho ha anunciat la consellera Anna Simó, que veu “vergonyós” que la Generalitat s’hagi assabentat del pronunciament del TSJC a través de la premsa. Simó ha acusat el TSJC de “voler entrar en campanya electoral” i ha criticat que s’hagi pronunciat abans que el Tribunal Constitucional resolgui els recursos presentats contra la llei del català a l’escola. “Sembla que vulguin preparar el terreny per xutar a porteria”, ha dit. Simó ha avançat que dilluns el Departament començarà a desplegar el Títol Segon de la Llei d’Educació de Catalunya per regular els usos lingüístics a les aules.

Simó ha criticat durament el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver comunicat als mitjans de comunicació el contingut de la resolució que s’enviarà a les parts properament, i ha assegurat desconèixer a quines aules i a quines escoles afecten els tres recursos resolts sobre l’ús del castellà a les aules. En aquest sentit, ha dit que tampoc coneix si són les mateixes escoles que ja tenien establertes mesures cautelars a favor de l’ús del castellà.

“El TSJC està fent política desoint la legislació de què s’ha dotat el Parlament i el Govern de la Generalitat”, ha etzibat, referint-se a la llei del català a l’escola “que es va acordar per frenar el 25% del castellà”. Simó ha lamentat que l’alt tribunal català s’hagi pronunciat sense que hi hagi encara resposta del Tribunal Constitucional sobre el recurs que va presentar aquest mateix ens en relació amb aquesta llei dels usos lingüístics.

“Entenem que s’ha volgut avançar i no entenem per què, a no ser que vulguin preparar el terreny per xutar a porteria”, ha afegit, acusant-los d’estar substituint el Parlament com a poder legislatiu català. Simó ho ha dit aquest dimecres en declaracions a la premsa després de cloure una jornada sobre directors de centre celebrada a Vilanova i la Geltrú aquest dimecres.

Al mateix temps, la consellera ha advertit que el TSJC “està molt allunyat de la realitat” perquè demana impartir en castellà alguna assignatura troncal addicional “quan a les escoles ja no es funciona així, sinó que es treballa amb competències transversals”, ha dit. “El TSJC segueix situat en una pauta passada”, ha afegit.

Per tot plegat, ha explicat que el Departament d’Educació recorrerà les resolucions al Tribunal Suprem tan bon punt rebi els documents “perquè una sentència no es ferma fins que acaba tot el procediment”, ha remarcat la consellera, de manera que inicialment no preveuen acatar cap mesura.

D’altra banda, ha dit que a partir de dilluns començarà el procés per desplegar el Títol Segon de la Llei d’Educació de Catalunya, pendent des del 2009, amb el qual es concreta com han de ser els usos lingüístics als centres “i es dona seguretat jurídica” als equips directius, tal com ha explicat Simó.

Ha apuntat que aquest capítol de la LEC permet definir els usos del català, el castellà, l’occità i totes les llengües estrangeres, de manera que es marquen les pautes dels projectes lingüístics dels centres. Simó ha especificat que ara començaran a tramitar el decret que ha de permetre desplegar aquest Títol Segon. Segons la consellera, la setmana que ve començarà un període de dos mesos d’exposició pública de l’esborrany. La tramitació fins arribar a l’aprovació definitiva pot durar “sis mesos mínim”, ha dit.

Si bé les darreres resolucions del TSJC no tomben els projectes lingüístics dels centres on s’havia presentat un recurs, Simó ha dit que no se’n pot “alegrar”: “La justícia no ha d’entrar al model lingüístic i ara estem en una dinàmica que no fa bé a ningú”, ha reafirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article