El Govern envia a l’Estat la llista d’àrees tenses i demana aplicar els límits als lloguers “el més aviat possible”

La Generalitat considerarà grans propietaris als amos de cinc o més immobles urbans d’ús residencial


El Departament de Territori ha enviat aquest dimarts al govern espanyol el llistat de 140 municipis considerats zones de mercat “tensat” on s’hi hauria de limitar el preu de lloguer. Segons recorda l’Executiu, la nova llei estatal d’habitatge preveu que un cop fet aquest pas el Ministeri de Transports publiqui una resolució amb la relació definitiva de zones afectades. Tot i això, reclama fer aquest pas “el més aviat possible”. En les àrees declarades tenses, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer acord vigent els últims cinc anys un cop aplicada la clàusula d’actualització anual. A més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu de lloguer.

Amb el pas fet aquest dimarts, la Generalitat culmina el procés que va iniciar el 22 de juny passat amb l’inici de la tramitació de les àrees tenses i que ha consistit, tal com marca la llei, en la publicació de la memòria justificativa amb la relació de municipis tensos, el corresponent període d’informació pública, la resolució de les al·legacions, la declaració definitiva de les àrees tenses, la publicació al DOGC i la comunicació a Madrid. “Ara depèn del govern estatal quan podran entrar en vigor les limitacions dels lloguers en aquestes zones”, ha detallat el Departament de Territori en un comunicat.

En el període d’al·legacions, el Govern va estimar les esmenes que demanaven rebaixar de “més de 10” a “5 o més” el nombre d’immobles de propietat que marquen, per llei, qui és un gran tenidor amb l’objectiu d’augmentar de forma notable el nombre d’habitatges de lloguer subjectes al conjunt de mesures que preveu la llei. També va estimar les que demanaven que els promotors socials no fossin considerats grans tenidors. En aquest cas, però, en queden fora els promotors privats d’habitatges que tinguin per objecte social la promoció d’immobles amb protecció oficial destinats a la venda i no al lloguer.

“Catalunya ha posat l’accelerador per garantir el dret a l’habitatge perquè estem en una situació d’emergència i als governs ens pertoca respondre a les necessitats de la ciutadania i, en aquest sentit, el Govern de Catalunya fa totes les accions necessàries per garantir el dret a l’habitatge”, va ressaltar la setmana passada la consellera d’Empresa, Ester Capella. Als 140 municipis declarats com a àrees tensades hi resideixen 6,2 milions de persones, un 80% de la població de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article