195 persones amb coronavirus faran el primer assaig clínic per frenar la malaltia

Té l’objectiu que les persones afectades no puguin transmetre'l i que els seus contactes no arribin a desenvolupar-la


Catalunya engega el primer assaig clínic per reduir les infeccions de coronavirus. L’assaig es realitzarà amb 195 persones que han donat positiu en la malatia Covid-19 i a uns 3.000 contactes. 

L'assaig se centrarà en la Conca d'Òdena, afectada per un brot important que ha obligat a confinar la població des de dijous, i al nord de l'àrea metropolitana de Barcelona. El metge investigador de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha explicat que, als casos positius, se'ls donarà un medicament antiretroviral que s'havia utilitzat per al VIH per reduir el nombre de dies en què una persona pot contagiar. Als seus contactes, se'ls administrarà un fàrmac profilàctic que es fa servir per al lupus o l'artritis per evitar que desenvolupin la malaltia.

En una roda de premsa per donar detalls de l'assaig, aquest dilluns al Departament de Salut, Mitjà ha destacat que l'objectiu de l'estudi és “parar les cadenes de transmissió” del virus. Els primers resultats de l'assaig s'esperen en 21 dies. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que si són positius, permetran “prendre decisions a nivell assistencial” amb la idea d'administrar els fàrmacs a tots els casos de covid-19 i els seus contactes.

La premissa de l'assaig, en el qual participen el Departament de Salut, l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida, així com laboratoris privats, és que el coronavirus és “molt transmissible”. Es calcula que una persona amb coronavirus en contagia tres més. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant uns 14 dies des que comença a presentar símptomes de la malaltia i la transmissió és per la secreció de virus amb partícules orals, ha explicat Mitjà. Aquesta persona infectarà entre el 5 i el 15% dels seus contactes.

En quant a la procedència de les persones que començaran aquest assaig, Vergés ha assenyalat que seran de la Conca d'Òdena i l'àrea metropolitana nord de Barcelona perquè són “dues zones amb una acumulació de nombre de casos que permet tenir identificats els positius i els contactes amb seguretat”. Aquesta acotació és flexible segons evolucioni la pandèmia a Catalunya.

Doble intervenció amb antiretrovirals i fàrmacs profilàctics

Per reduir les cadenes de transmissió, es farà una intervenció doble en el marc de l'assaig clínic. D'una banda, s'administrarà a uns 195 casos lleus de la malaltia covid-19 un antiretroviral (darunavir/cobicistat, que és un inhibidor de la proteasa) que s'havia utilitzat per a la infecció del VIH. L'objectiu és que la persona amb el coronavirus pugui contagiar-lo durant un nombre menor de dies.

Els investigadors calculen que cada persona contagiada haurà tingut un contacte estret amb unes 15 persones de mitjana. A aquests contactes, se'ls administrarà un fàrmac que s'havia utilitzat per a la malària i que es continua fent servir per al lupus, l'artritis o altres malalties reumatològiques (hidroxicloroquina) i que impedeix la fusió del virus a la cèl·lula. Es donarà el fàrmac a les persones que han estat en contacte amb el cas positiu ja sigui de forma prèvia o bé que continuen exposades al virus perquè hi comparteixen llar.

Els investigadors miraran, al llarg de 14 dies, si algun dels contactes desenvolupa la malaltia i esperaren que el nombre de contagiats dels participants de l'estudi sigui molt inferior. Si es confirmen els resultats esperats, la idea és utilitzar aquesta estratègia amb totes les persones que hagin estat en contacte amb la malaltia. “Si els resultats són positius, la intenció és que arribin a tothom i ja insistirem per trobar la manera”, ha dit Vergés.

El director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament de Salut, César Velasco, ha puntualitzat que l'estudi no és una cura de la malaltia a nivell individual però sí que vol “aturar la propagació” del virus entre la població i oferir “una visió a mig i llarg termini” davant de la pandèmia. Velasco s'ha mostrat molt esperançat en aquest estudi perquè hi ha “bases científiques sòlides” per a uns resultats positius. L'Agència Espanyola de Medicaments ha aprovat l'assaig “de forma accelerada” perquè pugui començar aquest dilluns, ha indicat Velasco.

Crida a la col·laboració 

La consellera ha demanat la màxima col·laboració a les persones que siguin contactades des dels hospitals per participar en l'estudi i ha advertit que s'espera un “augment de casos important” de coronavirus en els propers dies i setmanes i que la “prevenció és l'eina d'excel·lència” per evitar contagis. Una prevenció que va des de la mesura de seguir els consells, quedar-se a casa i limitar al màxim els desplaçaments per reduir el nombre de contactes a la recerca, en la qual s'emmarca aquest estudi.

Mitjà ha subratllat que l'estratègia de prevenció és “cabdal” per controlar l'epidèmia i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha cridat científics a una reunió aquesta setmana per desenvolupar estratègies en aquesta línia. A Catalunya, més hospitals i centres de recerca estan col·laborant en estudis internacionals davant del coronavirus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article