El Síndic de Greuges constata un retard per accedir als especialistes en salut mental

Les queixes relacionades amb aquesta qüestió s’han incrementat un 41% des del 2018


El Síndic de Greuges ha constatat un retard per accedir als especialistes en salut mental i ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació a Catalunya. Segons un comunicat, els darrers anys la institució ha rebut més queixes i consultes relacionades amb aquesta qüestió. Concretament, des del 2018 aquest tipus de queixes s’han incrementat un 41% i moltes exposen problemes d’accessibilitat i demores de les llistes d’espera per accedir a la primera visita amb professionals dels centres de salut mental. 

La sindica Esther Giménez-Salinas constata “amb preocupació” que alguns recursos en salut mental són “insuficients des de fa temps”, i que arran de la pandèmia s’han evidenciat encara més aquestes mancances. Per exemple, en alguns dels casos estudiats recentment per la institució i que tenen a veure amb els retards, el centre d’atenció primària (CAP) va qualificar la derivació d’un pacient com a preferent, però, tot i això, no es va donar hora per a l’atenció especialitzada de psiquiatria fins quatre mesos després.

A més, en les respostes que el Departament de Salut dona a les peticions d’informació de la institució relacionades amb la salut mental, es reconeix un “dèficit de professionals, que fa que s’estiguin dilatant de manera significativa els temps d’espera”.

Davant d’això, i amb la voluntat d’anar més enllà dels casos concrets, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació de saturació de la salut mental comunitària a Catalunya.

El Síndic de Greuges recorda que l’enquesta de salut de la població mostra que actualment el 24% de la població major de quinze anys pateix malestar emocional, i que l’11% manifesta tenir una depressió moderada o greu. De l’anàlisi de les dades se’n desprèn que els problemes de salut mental afecten especialment la població més vulnerable: la prevalença de patir una depressió moderada o greu entre la població socialment desfavorida dobla la de la població socialment més afavorida (12,8% contra 6,6%).

La síndica es mostra preocupada perquè alguns d’aquests indicadors han empitjorat si els comparem amb anys anteriors a la pandèmia de la Covid-19: mentre que el 2019 el percentatge de la població que manifestava patir depressió moderada o greu era del 7,2%, l’any 2022 aquesta xifra s’enfila fins al 10,9%, la qual cosa representa un increment del 59%.

En conseqüència, assegura el comunicat de la institució, la síndica treballarà perquè totes les administracions implicades duguin a terme les actuacions necessàries per garantir el benestar emocional i la salut mental de les persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article