Més del 90% dels infants respiren aire contaminat diàriament, segons el moviment europeu Clean Cities, que reclama un futur més saludable per a les noves generacions. En aquest escenari, ha convocat una nova jornada de mobilitzacions el proper 27 d’octubre, que s’emmarca en la campanya ‘Streets for Kids’. Ecologistes en Acció ha fet una crida perquè escoles, famílies i col·lectius de tot l’Estat se sumin a la protesta per aconseguir “carrers oberts per a la infància”. De fet, un estudi de l’ONG, ha analitzat 160 centres educatius de Barcelona, Madrid, Granada, Murcia, Vigo i Xixón i ha conclòs que només un compleix les recomanacions de l’OMS pel que fa a la qualitat de l’aire.
Segons Clean Cities, la contaminació del trànsit a Europa ha demostrat ser una causa directa d’asma infantil, amb un 33% dels casos atribuïts a aquesta font. A més, ha indicat que aquest element augmenta en un 45% el risc de patir aquesta patologia. Per Clean Cities, és “alarmant” que una part significativa d’aquesta exposició a aire tòxic es produeixi en el camí d’anada i tornada a l’escola.
Ecologistes en Acció ha analitzat la contaminació en 160 col·legis de Barcelona, Madrid, Granada, Múrcia, Vigo i Xixón i ha conclòs que pràcticament en tots ells se superen les recomanacions de l’OMS pel que fa a la qualitat de l’aire.
Ha revelat que només una de les 160 escoles analitzades compliria les indicacions de no superar els 10 µg/m³ de mitjana. A més, ha dit que set de cada vuit escoles, el 87%, estarien per sobre dels 20 µg/m³, el límit proposat per la Comissió Europea en la revisió de la Directiva de Qualitat de l’Aire, en debat actualment. També ha apuntat, que un terç dels centres (58 de les 160, el 36%) estaria per sobre dels 40 µg/m³, el límit legal actualment vigent.
D’altra banda, la Societat Catalana de Pediatria ha fet públic recentment el decàleg per uns entorns segurs i saludables, el primer punt dels quals insta a “pacificar els entorns escolars, tot prioritzant la conversió en zona de vianants i la restricció del trànsit motoritzat”.
També ha recordat que el Congrés dels Diputats va aprovar el març de 2022 una proposició de llei en la qual s’instava els ajuntaments i el Govern a posar en marxa mesures eficaces per a la reducció de la contaminació en els entorns escolars, com ara limitar l’aparcament i el trànsit als carrers de l’entorn.
Així mateix, ha lamentat que algunes de les actuacions que s’han fet en aquest sentit en els últims mesos es trobin en risc o hagin estat revertides. “És el cas de la retirada dels pilones en col·legis de Xixón, la tornada dels cotxes a la porta de les escoles a Madrid, o les amenaces per a eliminar la pacificació de Poble-Sec, a Barcelona”, ha assegurat.
Per a frenar aquests passos enrere i continuar avançant en la millora de la salut infantil, divendres que ve, 27 d’octubre, famílies, docents, infants de tot Europa es mobilitzaran en el marc de la campanya ‘Streets for Kids’. Aquesta serà la segona protesta que es fa enguany a l’Estat espanyol, després que el mes de maig es duguessin a terme més de 100 iniciatives. “Animem les famílies a fer ús de la mobilitat activa, portant les seves filles i fills a l’escola a peu, amb bicicleta o en transport públic, promovent un entorn més saludable per a totes i tots”, han indicat les entitats convocants.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari