Joves, embarassades i conductors, principals grups on el consum de cànnabis pot tenir importants efectes perjudicials

Un estudi internacional adverteix dels riscos del THC, però conclou que el CBD pot beneficiar epilèptics o malalts d’esclerosi


Un gran estudi internacional on ha participat l’Hospital Clínic de Barcelona ha conclòs que el cànnabis pot ser beneficiós per a certs pacients amb epilèpsia, dolors, espasticitat en l’esclerosi múltiple o les nàusees provocades per la quimioteràpia en casos de càncer. En canvi, s’ha confirmat que el cànnabis pot ser perjudicial per als joves menors de 25 anys, perquè pot afavorir l’aparició de psicosi, també per a les embarassades, perquè pot provocar baix pes als fetus, i als conductors perquè els pot provocar somnolència i tenir més accidents. Per això, els investigadors proposen que es prohibeixi l’entrada als menors de 25 anys als clubs cannàbics, i que només es recepti en casos puntuals on pugui ser beneficiós.

L’estudi, basat en altres anàlisis prèvies, és el més gran fet fins ara en aquesta matèria. Ha consistit en l’anàlisi de 50 estudis observacionals de població i en 51 assajos clínics, cosa que suposa una mostra de milers de persones de tot el món.

Segons Eduard Vieta, cap de Psiquiatria i Psicologia del Clínic, i Joaquim Raduà, cap del grup d’Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat, els dos principals components del cànnabis són el tetrahidrocannabinol (THC), que provoca addicció i riscos importants, i el cannabidiol (CBD), que és més innocu. Els riscos per als més joves, amb un cervell en procés de formació, és que una sola dosi de cànnabis pot provocar el sorgiment d’una psicosi, com un trastorn bipolar o esquizofrènia. Hi ha factors genètics que hi poden intervenir, però encara no són prou coneguts i, per tant, els científics creuen que el risc és massa alt.

Actualment, ja s’administra per a trastorns neurològics com l’epilèpsia infantil resistent al tractament. També es considera beneficiós per tractar el dolor i la malaltia inflamatòria intestinal, tot i tenir efectes secundaris al sistema nerviós central. Per això Vieta i Joaquim Raduà, cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat, consideren que l’administració de cànnabis com a medicina ha de ser molt individualitzada segons cada cas.

Així, consideren que els perjudicis encara són superiors als beneficis excepte en puntuals casos i per això recomanen a tothom no consumir-ne, i més en casos de risc com els assenyalats. En aquest sentit, han recordat que en cas de dolor també es poden prescriure opioides, que tenen importants efectes secundaris i risc d’addicció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article