L'Associació TEAdir arriba al seu primer any de trajectòria

Remarca la validesa i l'eficàcia de l'orientació de la psicoanàlisi en els tractaments de l'autisme


L'Associació TEAdir de pares, mares, familiars i amics de persones amb TEA -Trastorn de l'Espectre Autista (Autismes i Síndromes d'Asperger) ja té un any de vida i aquest dimarts es va presentar en públic al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC). TEAdir sorgeix com a símptoma d'una civilització on les coordenades des de les quals pensar l'ésser humà, el subjecte, s'aprimen cada vegada més.

Josep Vilajoana, degà del COPC, i Josep Maria Panés, vocal de la Junta del COPC i President de l'Associació Catalana d'Atenció Precoç (ACAP), van fer possible que la primera Junta de l'associació, integrada per Iván Ruiz, president, Mar Calado, vicepresidenta, Neus Carbonell, tresorera, i Elizabeth Escayola, secretària, expliqués la necessitat de la creació de TEAdir. El seu president, Iván Ruiz, psicoanalista i psicòleg col·legiat, pare d'un nen de 5 anys amb autisme, va incidir, per una banda, en el context socio-polític en què TEAdir es va gestar, així com també en el desig necessari per a tot acte de creació que va impulsar, i que continua fent-ho, un moviment associatiu com aquest.

Cadascun dels membres de la Junta van fer esment del seu propi desig de transmetre la validesa i l'eficàcia de l'orientació de la psicoanàlisi en els tractaments de l'autisme. Aquest és el tret distintiu de l'Associació TEAdir.

TEAdir és una associació de pares, mares, familiars i amics de persones amb autisme que poden transmetre una altra manera d'entendre l'autisme i de tractar-lo. Així va explicar-ho la seva vicepresidenta, Mar Calado, quan es va referir, amb una emoció continguda, a la seva experiència com a mare de l'Àlex, un noi d'11 anys que viu avui en un autisme que no l'impedeix de relacionar-se amb els altres, conquerir graus d'autonomia personal fonamentals i desenvolupar els seus interessos més particulars amb una passió que aconsegueix transmetre als altres.

Però, a més dels pares, també hi formen part professionals i amics, propers d'una manera o d'una altra en el treball amb l'autisme. Elizabeth Escayola, psicòloga clínica col·legiada, psicoanalista i responsable de la comissió que va organitzar el Fòrum sobre autisme l'any passat a Barcelona, es va referir a la importància de la pluralitat de tractaments per l'autisme i que es tinguin en compte aquells que, com l'anomenat psicodinàmic, contemplen la subjectivitat de la persona amb autisme, impossible de mesurar amb mètodes avaluadors.

En aquest sentit, Neus Carbonell, psicoanalista i psicòloga col·legiada, impulsora en la creació de TEAdir, va posar l'accent en un dels objectius de l'associació relatiu a la promoció d'un discurs de civilització que, més enllà dels reclams de recursos als polítics, pugui orientar també les polítiques socials, educatives i sanitàries del nostre país.

En aquests moments, TEAdir (www.associacioteadir.org) encapçala la recollida de signatures (http://www.associacioteadir.org/18612.html) en contra de la Proposición no de ley para la mejora de las personas con TEA, presentada per CIU i aprovada al Congrés dels Diputats el passat mes de febrer; manté un Grup de pares regular, atén consultes d'orientació i assessorament a pares i professionals; promou la realització del Documental Unes altres veus. Una mirada diferent sobre l'autisme (http://unesaltresveus.teidees.com/), que es filmarà a Barcelona durant el mes de maig i s'estrenarà a finals d'any; i estudia l'organització de les primeres Colònies d'estiu de l'estat espanyol, orientades des de la psicoanàlisi, per a nens i nenes amb autisme i psicosis greus.

La importància d'un acte com el d'ahir rau en el fet que l'existència d'una associació com TEAdir implica un canvi fonamental en el mapa existent fins al moment de col·lectius de pares i professionals vinculats a persones amb autisme, a més d'un enriquiment del debat plural i democràtic sobre el tractament de l'autisme i sobre la mateixa concepció d'aquest trastorn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article