Es crea un grup de treball contra la pobresa i per a la inclusió social

Benestar Social i Família el promouen per combatre les noves formes d'exclusió provocades per la crisi


El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit aquest dilluns al matí la constitució i primera reunió del Grup de Treball contra la pobresa i per a la inclusió social. Aquest comitè, integrat per la Generalitat i representants d'una desena d'entitats d'iniciativa social amb una llarga trajectòria, mantindrà reunions periòdiques, per tal de consensuar un paquet d'actuacions concretes per combatre les noves formes d'exclusió provocades per la crisi.

Les entitats que, conjuntament amb el Departament de Benestar Social i Família, formen part del Grup de Treball són la Taula de Tercer Sector Social, la Fundació Banc d'Aliments, Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Càritas Catalunya, Creu Roja Catalunya, la Fundació Arrels, Trinijove, el Casal dels Infants del Raval, la Fundació Marianao i la Companyia Filles de la Caritat.

El conseller Cleries ha destacat que “des de l'inici de la legislatura, hem fixat la lluita contra la pobresa com una de les màximes prioritats, d'aquí la creació d'aquest Grup de Treball, en el qual hem volgut incloure la màxima representativitat de les entitats que esteu a la trinxera, al peu del canó”. El conseller de Benestar Social també ha insistit que la funció del Grup de Treball és “deixar córrer la imaginació i bolcar totes les experiències en crear propostes concretes per portar a terme a curt i mig termini, encara que també podem pensar en accions que vagin més enllà de la pròpia legislatura”.
 
El Grup de Treball és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família que vol abordar les noves formes d'exclusió provocades per la crisi econòmica, ja que amb l'advers context econòmic actual, les situacions de vulnerabilitat social s'han accentuat considerablement. Aquest document de propostes haurà d'estar enllestit dins del primer trimestre de l'any.
 
Les actuals dinàmiques d'exclusió presenten unes característiques diferents a les que es produïen anys enrere, quan els perills d'exclusió social esdevenien endèmics o fàcilment identificables. Ara, moltes de les situacions de vulnerabilitat les protagonitzen persones i famílies sense risc d'exclusió social que en els darrers temps pateixen situacions d'atur i problemes per poder afrontar el pagament de lloguers o hipoteques.
 
En aquest context, el Grup de Treball té per objectiu establir uns àmbits prioritaris d'actuació urgent per combatre la pobresa i afavorir la inclusió. També permetrà generar entre el Departament de Benestar Social i Família i les entitats socials un espai de cooperació i diàleg per articular propostes consensuades d'actuació, detectant actuacions a realitzar, garantint la seva aplicabilitat i la seva avaluació.
 
Aquest treball conjunt entre l'administració i les entitats, detectant els eixos d'intervenció prioritaris i concretant les actuacions a realitzar, també permetrà optimitzar esforços i recursos públics i privats. La implicació de diferents Departaments de la Generalitat i altres agents garantirà, d'altra banda, que es faci efectiva l'aplicabilitat de les mesures així com la seva avaluació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article