Justícia i l'Obra Social 'la Caixa' posen en marxa un projecte pioner per facilitar itineraris d'inserció a reclusos

Reincorpora és una ampliació del programa de formació en oficis per a reclusos del 2005


La consellera de Justícia de la Generalitat, Pilar Fernández Bozal, i el director generalde la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, han presentat Reincorpora, un projecte destinat a facilitar itineraris d'inserció sociolaboral a interns en centres penitenciaris. La iniciativa suposa una ampliació del programa de formació per a reclusos que, des de l'any 2005, impulsa l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Amb un plantejament pioner en l'àmbit de l'atenció a la població reclusa, i buscant oferir una atenció integral, els itineraris d'inserció sociolaboral es divideixen en tres fases:
 
Cursos de formació en oficis a l'exterior del centre penitenciari per a interns en segon grau, tercer grau o llibertat condicional
Realització d'un projecte de servei a la societat (formació-servei)
Derivació dels participants a Incorpora, el programa d'integració laboral de l'Obra Social ”la Caixa”
 
Enguany es posen en marxa 29 itineraris d'integració laboral dels que es beneficiaran 432 persones. Un 10% dels destinataris són dones i el 90% restant són homes, d'acord amb les ràtios de població penitenciària actuals. El perfil d'edat està comprès entre els 18 i els 45 anys i la seva situació penitenciària és de segon grau i persones en semillibertat (tercer grau i alliberats condicionals).
 
Reincorpora es basa en el concepte de formació-servei, una proposta educativa que suma intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas, s'aplica a un itinerari d'inserció que conjumina la formació en oficis, actuacions de servei a la societat i integració laboral, fomentant  competències, habilitats i valors.
 
Serveis a la societat i integració laboral
 
A banda dels cursos de formació en oficis, que es venen realitzant des de l'any 2005, Reincorpora contempla la realització d'actuacions de servei a la societat un cop finalitzades les sessions formatives. Aquests projectes donaran resposta a les necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo, concebent-los com un treball productiu i d'utilitat col·lectiva. A més, sempre que sigui possible tindran una vinculació directa amb l'especialitat que han cursat els participants.
 
Aques programa es duu a terme amb el suport del Departament de Justícia i el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l'empresa pública dedicada a la reinserció social de les persones privades de llibertat mitjançant la formació en oficis i el treball productiu.
 
Enguany es desenvoluparan 20 accions de formació-servei a Catalunya. Aquest tipus d'actuacions faciliten l'adquisició de coneixements, competències i valors, alhora que promouen la participació social i el compromís cívic i afavoreixen l'intercanvi mutu entre els participants.
 
Quan completin la formació-servei, els participants a Reincorpora seran derivats a la Borsa de Treball del CIREi a Incorpora, el programa de l'Obra Social que, des de l'any 2006, fomenta la integració laboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat social.
 
La col·laboració amb 276 entitats socials de tot l'Estat especialitzades en aquest àmbit permetrà oferir itineraris d'inserció personalitzats i, per tant, adaptats a les necessitats específiques de cada participant. Des de la seva posada en marxa, el 2006, Incorpora ha facilitat 457 llocs de treball a ex reclusos.
 
Un exemple de formació-servei: el projecte d'AVBC
 
L'entitat AVBC Formació i Inserció Laboral va iniciar el passat 2 de març un curs de cuina de 370 hores dirigit a 15 persones privades de llibertat. Una vegada finalitzada la formació, a principis de maig s'ha posat en marxa el servei a la societat vinculat al curs.
 
Concretament, els alumnes preparen menús saludables i tallers d'alimentació saludable dirigits a la gent gran de l'esplai Dante de l'Obra Social "la Caixa". Amb la posada en marxa d'aquest servei es pretén fomentar el compromís, la responsabilitat i la participació mitjançant una activitat que vol repercutir en la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones.
 
Aprofitant els coneixements teòrico-pràctics que han anat adquirint al llarg del curs s'organitzen tallers de cuina que dissenyen, planifiquen i imparteixen els mateixos alumnes, afavorint la seva implicació en tot el procés d'elaboració i posada en marxa dels tallers.
La gent gran que participa en els tallers obté una formació destinada a millorar els seus hàbits d'alimentació, coneixent quins tipus d'aliments del mercat són més econòmics i com poder-los cuinar d'una manera fàcil i adaptada a les dificultats de mobilitat.
 
Una vegada finalitzat el taller, els participants realitzaran pràctiques a la multinacional francesa Sodexo.
 
 
Més de 5.000 ajuts per a formació des de 2005

El programa adreçat a la formació d'interns en centres penitenciaris es va posar en marxa a Catalunya l'any 2005, de la mà del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que té transferides les competències en matèria penitenciària.

Un any després, el 2006, es va començar a desplegar a la resta de l'Estat en col·laboració del Ministeri de l'Interior. Entre 2006 i 2010 s'han concedit 4.000 ajuts, amb una inversió de més de 18 milions d'euros per part de l'entitat financera.

A aquestes xifres cal sumar les corresponents al desenvolupament del programa a Catalunya, on des de 2005 s'han facilitat 1.292 ajudes amb una inversió de 6,5 milions d'euros.
 
Així, entre 2005 i 2010, "la Caixa" ha facilitat 5.292 ajudes per valor de més de 24 milions d'euros a tot l'Estat.
 
Un compromís amb els col·lectius desfavorits

Reincorpora forma part de les iniciatives que impulsa l'Obra Social "la Caixa" a favor de les persones en risc d'exclusió. Concretament, el projecte per facilitar itineraris de reinserció s'emmarca en una de les línies estratègiques d'actuació de l'entitat financera: la integració sociolaboral dels col·lectius desfavorits.
 
Així, Incorpora, el programa d'integració laboral de l'Obra Social "la Caixa", s'adreça a aturats de llarga durada, immigrants, joves amb especials dificultats per accedir al món laboral, persones amb discapacitat i víctimes de violència de gènere, entre altres col·lectius.

Incorpora es desenvolupa en totes les comunitats autònomes en col·laboració amb entitats socials especialitzades en aquest àmbit, el que permet adaptar-se a les necessitats laborals específiques tant dels participants en el programa com de les empreses de cada zona. En total, la iniciativa ha facilitat 34.879 llocs de treball a persones en risc o situació d'exclusió a tot l'Estat
 
En aquesta mateixa línia d'actuació, l'Obra Social impulsa les CiberCaixa Solidàries, un projecte dirigit a l'ensenyament d'informàtica als interns dels centres penitenciaris espanyols a través de la gent gran. D'aquesta manera, els participants en el programa de Gent Gran de l'entitat financera poden desenvolupar un rol social actiu, transmetent la seva experiència de vida a persones en situació d'exclusió social al mateix temps que es crea un espai de
 
trobada que facilita la integració de la població reclusa a la societat. Actualment n'hi ha sis en funcionament als següents centres penitenciaris: Teixeiro (Galicia), Villabona (Astúries), Badajoz, Centre Penitenciari de Joves (La Roca del Vallès), Picassent (València) i Zuera ( Saragossa).

L'Obra Social "la Caixa" també ha inserit, a través del seu programa d'espais naturals i reinserció social en cadascuna de les comunitats autònomes, a un total de 6.081 persones en risc d'exclusió social en quatre anys. El programa promou la integració sociolaboral de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball a través del desenvolupament d'accions vinculades a la protecció i gestió del medi ambient i dels espais naturals, un sector emergent dins el camp de la inserció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article