El conjunt de les finances ètiques a l'Estat espanyol creix un 22,5% l'any 2010

La banca ètica és aquella que inverteix només en sectors que transformin positivament la societat


El sector de les finances ètiques a Catalunya ha crescut considerablement durant el darrer any. Tot i el context de crisi financera en el què ens trobem des de fa alguns anys, les finances ètiques no han parat de créixer. Si bé és cert que els volums gestionats sota criteris ètics encara representen una quota molt petita en comparació amb el total del sistema financer espanyol, el creixement acumulat en els darrers anys és força considerable.

Segons l'última edició del Baròmetre de les Finances Ètiques, en el període  2005-2010, l'estalvi recollit per les entitats financeres ètiques s'ha multiplicat per més de 10 vegades i els préstecs realitzats, per més de 8.

Les següents dades pertanyen a les quatre entitats principals de finances ètiques a l'estat, que representen el 98% del total, per tant, són xifres orientatives del sector financer ètic.

Per què les finances ètiques creixen en moments de crisi?


Els motius són ben diversos. D'una banda, hi ha un corrent de gent que, amb motiu de les nefastes actuacions dels bancs en els darrers anys reflectida a la crisi econòmica actual, ha pres consciència de l'ús i el sentit que vol donar als seus diners i s'ha fet sòcia o client d'alguna entitat de finances ètiques.

D'altra banda, les inversions que fa la banca ètica no tenen les mateixes prioritats que la banca tradicional. La banca ètica inverteix en projectes d'economia real que generen un impacte social positiu. Són entitats que no posseeixen el que s'han anomenat “actius tòxics” ni participen de fons d'inversió especulatius que han arribat a tenir volums molt allunyats del seu valor real. D'aquesta manera, la crisi de confiança que ha afectat al sistema financer tradicional no ha afectat al sistema financer ètic de la mateixa manera.

Evidentment, el que no es pot evitar és que la crisi actual, un cop traspassada de l'economia financera a l'economia real, sobretot per la falta de crèdit, també afecti als clients dels bancs ètics. Tot i així,  és important destacar que l'índex de morositat que tenen les entitats financeres ètiques és sensiblement menor que els índex actuals de les entitats financeres tradicionals.

Les principals entitats financeres ètiques

Coop 57
Per la cooperativa de serveis financers Coop57 el 2010 ha estat un any rècord. Una setantena d'entitats s'han unit a la cooperativa, fent-se sòcies, i 250 persones a nivell individual. Amb aquestes noves incorporacions, la cooperativa ja és propietat de 350 entitats, i de 1.179 socis i sòcies. Els darrers 12 mesos s'han aprovat 160 operacions de préstec per un valor de més de 6 milions d'euros, un increment del 30% respecte l'exercici 2009 i en plena època de crisi. A més cal afegir un milió d'euros addicionals en la gestió de títols participatius.

Fiare
Fiare va tancar l'any 2010 amb la participació de 254 organitzacions i 1.566 persones, i  un capital social de 2.127.832,00 €. L'any 2010 va créixer un 20% tant en estalvi com en préstec, superant els 50 milions d'euros intermediats (estalvi i crèdit gestionat).

Oikocredit
Oikocredit va tancar l'any amb un estalvi recollit per valor de 7.129.469 euros. Això suposa un increment del 7.4% respecte l'any anterior. Es van concedir préstecs per valor de 6.131.343.34 €. Oikocredit compta amb 954 socis a tot l'estat.

Triodos Bank
El principal banc de banca ètica a Europa, Triodos Bank, va obtenir un 20% més de benefici net l'any 2010, i va augmentar la seva cartera de crèdit un 28%. Actualment gestiona un capital de 5.600 milions d'euros i compta amb 258.000 clients a Europa. A l'estat espanyol va atraure un 60% més de clients i va créixer en totes les seves magnituds. El balanç de la sucursal a l'estat espanyol va augmentar un 21% fins arribar als 493 milions d'euros.

Mapa de les finances ètiques a Catalunya

Acció Solidària contra l'Atur (ASCA) neix amb la finalitat de fer front a la problemàtica de la desocupació. El que pretenen és ajudar a la gent que es troba a l'atur i que vol sortir de la seva situació mitjançant projectes d'autoocupació. Des d'ASCA s'ajuda econòmicament i no es demanen interessos.

Coop57 és una cooperativa de serveis financers orientada a promoure la intercooperació i satisfer les necessitats financeres de l'economia solidària. Regeix tota la seva activitat sobre la base dels principis de la banca ètica. Destina els seus recursos propis a donar préstecs a projectes d'economia social.

Projecte de banca ètica, ciutadana i cooperativa. El Projecte Fiare es va crear l'any 2003 a partir de la reflexió de 52 organitzacions del tercer sector i l'economia social. El seu objectiu és crear una cooperativa de crèdit d'àmbit estatal, per tal de transformar la societat, invertint només en projectes socials.

Oikocrèdit Catalunya té dues línies d'actuació. La primera és difondre el concepte de les inversions socialment responsables. La segona, captar fons al nostre país, mitjançant la compra d'accions d'Oikocredit Internacional, per invertir-los en aquesta cooperativa ètica d'abast mundial.

Triodos Bank és un banc ètic d'origen holandès amb més de 30 anys d'experiència que opera a Catalunya des del 2006 i que posa en pràctica una política d'inversió responsable, especialitzada en els següents sectors: natura i medi ambient, sector social i cultura.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article