Editen les ponències del Congrés Internacional Catalunya 2.0, els fills i filles de les migracions

Inclou les intervencions dels 600 d'experts en educació, mercat de treball o relacions interculturals


El Departament de Benestar Social i Família ha presentat el recull de ponències del Congrés Internacional Catalunya 2.0, els fills i filles de les migracions que va tenir lloc del 10 al 12 de novembre de 2009 a l'auditori ONCE de Barcelona. En l'acte de presentació a la seu del Departament hi han intervingut el pedagog de la UdG, Xavier Besalú, la infermera i escriptora de Vic, Laila Karrouch, i el director general per a la Immigració, Xavier Bosch.

La publicació, que s'ha editat en versió electrònica i es pot consultar al web de la Direcció General per a la Immigració, correspon al número cinc de la col·lecció Ciutadania i Immigració. Inclou una vintena de ponències a càrrec d'expertes i experts de països com ara Gran Bretanya, Alemanya, França i Califòrnia. També hi trobem exposicions de professionals i persones de l'àmbit acadèmic català que han estudiat la integració dels fills i filles de la immigració des de diferents punts de vista.

El text recopila els debats que van sorgir durant els tres dies de congrés, per exemple sobre l’impacte de les polítiques d’integració en el col·lectiu de fills i filles, la transició de l’escola al treball o el procés de formació de la identitat nacional d’aquests joves nascuts a l’estranger o fills de famílies nouvingudes.

Entre d'altres, s'identifica l’àmbit educatiu com l’espai d’integració més proper per als fills i filles de persones immigrades, mentre que en el cas dels pares i mares aquest espai ha estat el lloc de treball. S’analitzen aspectes d’aquest context com el fracàs escolar i les claus per a la seva reducció, els diversos nivells d’influència de les famílies i altres factors que cal tenir en compte en la incorporació dels joves al nou entorn escolar.

El pes de les diferents formes de discriminació també protagonitza una part important del recull, ja que va ser un dels aspectes centrals de la discussió al llarg del Congrés, tant pel que fa a les formes més comunes i explícites de “discriminació positiva”, com pel que fa a formes de racisme per raons d’origen o de religió.

Durant la seva intervenció, el director general Xavier Bosch ha recordat que actualment un de cada quatre joves catalans és d'origen estranger, motiu pel qual cal invertir esforços per garantir la seva plena igualtat d'oportunitats. “Si volem aconseguir que aquests joves facin seva la pertinença a Catalunya, sense generar efectes reactius, hem de ser curosos i persistents”, ha indicat, per afegir que “no es tracta d’aculturar a ningú, sinó de convidar a formar part del conjunt a les persones que han vingut per quedar-se i que estan cridades a construir el nostre futur”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article