Més d'un milió de joves, entre 16 i 24 anys, fuma a diari

Un de cada tres consumidors de tabac adolescents desenvoluparà dependència clínicament rellevant fins els 35 anys


Més d'un milió de joves entre 16 i 24 anys fuma a diari segons es desprèn de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya de l'any 2009. Segons els experts, un de cada tres consumidors de tabac adolescents desenvoluparà una dependència clínicament rellevant fins els 35 anys, el qual significa augmentar el risc de desenvolupar malalties relacionades amb el consum de tabac amb l'edat adulta.

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, que tindrà lloc demà dimarts 31 de maig, l'aecc promou campanyes de sensibilització contra el tabac amb la finalitat de desvincular els més joves de la cultura del tabac i educar-los en hàbits de vida saludables. Classes sense fum, Son 2 días i Trenca amb el tabac són tres campanyes que promou l'aecc – Junta de Barcelona per tal de prevenir el futur de malalties relacionades amb el consum de tabac.
 
Classes sense fum, una iniciativa per prevenir el tabaquisme entre els adolescents
 

L'aecc – Junta de Barcelona, forma part del programa “classe sene fum” que té per objectiu principal la prevenció del tabaquisme entre els alumnes de 12-14 anys. Es tracta d'un programa que es dur a terme a 19 països europeus i que inclou un concurs per elaborar un eslògan que animi als adolescents a no fumar. L'aecc formarà part del jurat que premiarà la classe amb el millor eslògan d'entre tots els participants, i també col·laborarà amb l'aportació dels premis: una estada en un alberg de Joventut serà el premi principal, i els dos segons i tres tercers premis consistiran en activitats d'esports d'aventura.
 
L'aecc valora molt positivament la iniciativa perquè aquest programa no només aconsegueix retardar l'edat d'inici en el consum de tabac a l'adolescència, sinó que també potencia l'autoeficàcia i les habilitats dels escolars per a mantenir-se com no-fumadors. A més a més, contribueix a reforçar les accions preventives sobre el tabaquisme que els alumnes realitzen prèviament a l'aula.
 
Les màquines dispensadores de tabac es reconverteixen per oferir menjar saludable

 
En el marc de la campanya contra el tabac, l'aecc – Junta de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb el projecte “son 2 días”. La present activitat compta amb el recolzament de La Generalitat de Catalunya i consisteix en la instal·lació de màquines expenedores de llaminadures als bars i discoteques de l'àrea metropolitana de Barcelona.
 
Es tracta d'una acció de divulgació d'hàbits saludables en els espais lúdics per a joves que es basa en reconvertir les màquines dispensadores de tabac en màquines per adquirir menjar saludable. La recaptació econòmica de l'activitat es destinarà íntegrament a l'aecc.
 
Trenca amb el tabac, una campanya per a joves
 
Amb la participació de personatges del món de la cultura i l'esport com Alejandro Sanz, Ricky Rubio, Jesús Olmedo, Dafne Fernández o Diego Forlan, que han cedit la seva imatge de manera altruista, l'aecc ha posat en marxa una campanya de conscienciació amb l'objectiu que els joves deixin de fumar. Amb frases com “Reconeix-ho: les dents grogues mai han estat de moda”, “És millor col·leccionar nits de festa que cigars” o “Fes que els petons tinguin gust de petons”, la campanya pretén conscienciar als més joves que fumar, no només és nociu per la salut, sinó que ja no està de moda.
 
Arribar als més joves amb un missatge clar i fresc ha estat la principal preocupació de l'aecc. Per això, s'ha comptat amb la participació desinteressada del grup McCann Worldgroup que ha dissenyat tota la creativitat de la campanya que tindrà com a eix de difusió els principals canals d'informació de la gent jove: xarxes socials i internet.
 
El tabac en xifres
 
El tabac és una de les majors causes de mort al món, el seu consum causa més de cinc milions de morts a l'any, sis-cents cinquanta mil a la Unió Europea i cinquanta mil a Espanya. Del conjunt de morts a Espanya, 3.000 són fumadors passius i 20.000 són a causa del càncer de pulmó. Segons dades de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), el càncer de pulmó serà el segon en incidència per l'any 2015 amb 28.206 casos nous. Actualment, la prevalència d'aquest tumor es situa en 22.789 casos.
 
Amb aquestes dades, i tenint en compte que entre el 85% i el 90% dels càncers de pulmó està directament relacionat amb el consum del tabac, eradicant aquesta addicció de la societat, aquest tipus de tumor es podria convertir en una malaltia rara.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article