El Govern aposta pel model suec de l'Estat del Benestar

Homs assegura que és 'conseqüència de la societat i les idees'


Francesc Homs ha participat aquest dijous en la inauguració de l'onzena edició del Col·loqui Servei Públic – Gestió Privada que se celebra avui a l'escola de negocis IESE de Barcelona. El portaveu ha defensat el model suec d'Estat de Benestar en el qual s'inspira el Govern que no ha estat 'fruit d'una revolució ni d'una contrarevolució, sinó conseqüència de l'evolució de la societat i les idees'. Homs ha incidit en dues idees de com s'han d'enfocar les coses per situar el model que proposa: la primera, que el Govern no és 'revolucionari però si un govern reformista' que fa els canvis necessaris seguint les regles del joc i que la determinació del Govern és la 'd'incorporar el futur a les decisions de present, una cosa que ara no s'estila massa'.

Homs, qui té la 'la convicció que si s'encara bé podem sortir reforçats de la crisi' tot recordant que des de fa anys es treballa per millorar l'Estat del Benestar que 'ha estat i és la nostra obsessió'. En aquest sentit, s'ha referit als pressupostos i ha dit que responen a una 'urgència del present però també responen a com volem enfocar el futur. Podríem anar tirant de beta i gastant el que gastàvem l'any passat a base d'endeutar-nos però això no ens portaria enlloc. Això desplaçaria la incapacitat de prendre decisions avui i les carregaríem a generacions futures'. 
 
El portaveu del Govern ha incidit en què el model de referència nòrdic i la realitat que tenim al nostre país, 'ens permet implementar aquesta proposta que nosaltres defensem de cara al desenvolupament, el reforçament, el garantiment, i l'ampliació de l'Estat de Benestar' amb la combinació de 4 elements: dret a escollir, des del punt de vista de la ciutadania; competència i autonomia des del punt de vista del qui fa l'oferta i control públic des de la perspectiva de garantir el principi essencial d'igualtat i la qualitat de l'Estat del Benestar.
 
Pel que fa al dret a escollir, Homs ha remarcat que 'ciutadà és al centre de la qüestió tant des d'un punt de vista ètic com organitzatiu' i que per això creu que les 'les ofertes han de ser diverses, ajustades a la demandes, amb el dret fonamental del dret a escollir del ciutadà'. El portaveu ha afegit que aquest dret 'apel·la directament al binomi llibertat - responsabilitat' i que 'els rics sempre han pogut escollir en l'educació o la sanitat i per això l'idea del dret a escollir té un plantejament socialment just i igualitari.'
 
Pel que fa a la combinació de competència i autonomia, el portaveu defensa que 'els ofertants del servei públic han d'entrar en competència entre ells mateixos' perquè 'comporta millora de l'eficàcia i de la qualitat. Amb menys diners es pot fer més i millor.' Quant al control públic, Francesc Homs ha explicat que ha de ser 'molt eficaç, rotund i contundent per part de l'Administració pública' amb l'objectiude 'garantir més el principi d'igualtat per l'accés de l'Estat del Benestar i de la seva qualitat en la prestació dels serveis.'
 
En acabar la seva intervenció, el secretari general de la Presidència ha atès als mitjans de comunicació i ha declarat que al Govern li preocupa que en el tema dels pressupostos Catalunya sigui l´única comunitat que 'faci els deures' i que la resta no, inclòs el govern espanyol, perquè 'això ens podria arrossegar'.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article