El 75% dels ciutadans moren a causa d'una malaltia crònica

Tres de cada quatre adults declaren tenir una malaltia crònica a Catalunya i 140.000 persones pateixen, a més, dependència


El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, han presentat aquesta tarda el Programa per a la prevenció i atenció a les malalties cròniques, després de l’aprovació a la sessió del Govern d’aquest dimarts matí. La finalitat del Programa és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties cròniques, com ara el mal d’esquena i l’artrosi, la hipertensió, el colesterol elevat o les insuficiències cardíaques i respiratòries, entre d’altres.

La malaltia crònica és aquella que necessita atenció sanitària al llarg d’un període d’anys o dècades, i la intervenció de professionals d’especialitats i àmbits mèdics diferents. Es caracteritza perquè ocasiona un deteriorament progressiu que es tradueix en la pèrdua d’autonomia, sovint mitjançant l’aparició de brots o crisis.

Aquestes crisis poden ser de caire sanitari (associades a un problema de salut), però també de caire social (associada a la manca de cuidadors), de tal manera que resulta freqüent que la població que requereix els serveis sanitaris sigui la mateixa que demanda els serveis socials.

Les malalties cròniques augmenten segons avança l’edat; per tant, s’incrementen amb l’esperança de vida. A més, l’envelliment augmenta també la possibilitat de tenir més d’una malaltia crònica (més del 50% dels malalts crònics en tenen més d’una). En aquests casos, els anomenats pacients pluripatològics complexos o fràgils arriben a una situació en què l’especialista de cada malaltia pot fer poc o res per millorar la seva qualitat de vida.

Les malalties cròniques seran la primera causa de discapacitat a Europa; actualment, ja són el problema de salut que demanda més serveis sanitaris i poden suposar fins al 75% de la despesa sanitària. Com a exemple, els problemes de l’aparell locomotor representen el 70% de les visites als metges d’atenció primària. Avui dia, però, el sistema sanitari no dóna una resposta adequada a les necessitats d’aquests malalts que representen el 74% de la població adulta de Catalunya.
 
El Programa de prevenció i atenció a la cronicitat

El Govern considera la malaltia crònica un problema de salut prioritari, i, a través dels departaments de Salut i de Benestar Social i Família, posa en marxa un programa específic que aborda aquestes malalties des d’una perspectiva integradora tant des del punt de vista sanitari com de serveis socials.

Catalunya ja compta amb diverses experiències d’abordatge integral de malalties cròniques, però totes són limitades territorialment i, sovint, tracten una malaltia específica. Per això, es disposa d’un bagatge i una experiència que facilitarà la posada en marxa d’aquest nou Programa de prevenció i atenció a la cronicitat.

A partir d’ara, doncs, s’inicia un canvi en la manera com s’atenen aquests malalts, un canvi cap a una assistència que:
· Potencia la vida activa i l’autonomia de la persona malalta, tot incorporant la presa anticipada de decisions a fi d’ajudar a ella i el seu entorn familiar a identificar símptomes, avançar-se a les crisis i planificar les cures. Es tracta, d’una banda, que conegui com evolucionarà la malaltia, què pot esperar i com pot fer-hi front i, d’altra banda, de posar al seu abast els recursos que ofereixen els serveis sanitaris i socials tot facilitant-hi l’accés.
· Té una visió global i integradora de l’assistència primària i l’hospitalària, incloent l’hospitalització d’aguts i la sociosanitària. S’introduiran canvis organitzatius i es potenciaran les tecnologies de la informació i la comunicació perquè l’atenció primària pugui assumir amb més capacitat de resolució el seguiment dels malalts crònics.
· Potencia la visió preventiva i incorpora l’entorn familiar i social de la persona malalta en l’abordatge de la malaltia.
· Avalua els resultats en salut amb indicadors de qualitat assistencial com, per exemple, el nombre d’ingressos reiterats a urgències per part de malalts crònics que, normalment, acostumen a estar ocasionats per un mal control dels símptomes. L’objectiu, doncs, no és evitar que el malalt vagi a urgències, sinó evitar que ho necessiti.

El desplegament d’aquest Programa s’inicia al mes de novembre a Girona i s’estendrà progressivament. Comportarà l’ordenació del sistema sanitari per tal d’orientar-lo a la prevenció i al tractament eficient d’aquestes malalties.
 
L’envelliment i la malaltia crònica a Catalunya

Un dels reptes sociosanitaris més importants del nostre país és abordar l’augment progressiu de les malalties cròniques, la discapacitat i les limitacions dels pacients per realitzar les activitats de la vida quotidiana.

A Catalunya, l’esperança de vida és de 81,4 anys. Aquest augment ha anat en paral·lel a la disminució de la mortalitat i a un augment de la morbiditat i de la patologia crònica. De fet, l’esperança de vida lliure de discapacitat es redueix a 66 anys.

El 74% de la població adulta manifesta tenir una malaltia crònica,. Més concretament, el 52% de les persones entre 15 i 24 anys tenen una malaltia crònica, i el percentatge augmenta fins al 96% en majors de 65 anys.

Els problemes de salut crònics més freqüents són els osteoarticulars (mal d’esquena i artrosi) que, de fet, representen el 70% de les visites als centres d’atenció primària. Altres problemes crònics són la mala circulació, la hipertensió, la migranya, la depressió o ansietat, les al·lèrgies cròniques i el colesterol elevat. A més a més, les malalties cròniques són més freqüents en les dones que en els homes.

Del total de malalts crònics, s’estima que 140.000 pateixen també dependència, la qual cosa representa un 6% de la població del territori català. A més a més, el 50% d’aquests pacients desenvolupen malalties cròniques múltiples.

Les malalties cròniques seran la causa principal de discapacitat el 2020, i el 2030 es doblarà la incidència actual d’aquest tipus de malalties en persones de més de 65 anys.

Prop d’1,3 milions de persones tenen més de 65 anys (un 16,5% del conjunt de la població catalana) i els darrers anys s’ha incrementat notablement l’índex de sobreenvelliment: prop del 14% d’aquest grup té més de 85 anys.

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2006 (ESCA), prop de 350.000 persones tenen una dificultat greu per realitzar les activitats bàsiques o instrumentals de la vida diària.

El 75% dels ciutadans mor a causa d’una malaltia crònica
 
Per la seva incidència en la població i per la taxa de morbiditat que comporta, la cronicitat és un dels problemes prioritaris en matèria de salut. Per això, el Programa presentat avui pel Govern, preveu el desplegament d’unes estratègies coordinades i integrades en el sistema sanitari català, tant en matèria de prevenció com de tractament personalitzat i orientació continuada dels pacients crònics i dels seus familiars.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article